Hlavní obsah

Pobouřená Austrálie požaduje po Izraeli vysvětlení ohledně zneužití pasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Austrálie vyzvala izraelského velvyslance, aby vysvětlil, jak je možné, že mezi dalšími podezřelými z podílu na vraždě zakladatele vojenského křídla Hamásu Mahmúd Mabhúha jsou tři lidé, kteří použili australské pasy. Z Mabhúhovy likvidace je podezřívána izraelská tajná služba Mosad, i když Izrael to nepotvrdil ani nevyvrátil. Australská reakce je zatím nejtvrdší. Zneužity byl přitom i pasy irské, britské, německé a francouzské.

Foto: Andrew Sheargold, Reuters

Australský premiér Kevin Rudd kritizoval Izrael.

Článek

Australský premiér Kevin Rudd uvedl, že Canberra nemůže v tomto případě mlčet. "Jakýkoli stát, který se podílí na zneužívání australských dokladů, a ještě k tomu za účelem vraždy, nemá k Austrálii dostatečnou úctu, a vláda tudíž bude muset přistoupit k odvetným opatřením," ohradil se australský premiér Kevin Rudd, aniž by uvedl další podrobnosti týkající se daných opatření.

„Není to něco, co můžete odložit stranou. Vzbuzuje to naše nejhlubší obavy,“ dodal ještě.

Canberra: zneužití pasů mohl Izrael nařídit

Austrálie se přiklonila k názoru dubajské policie, že za vraždou stál Izrael. Plyne to jasně z vyjádření australského ministra zahraničí Stephena Smithe, který si povolal izraelského velvyslance. K jednání řekl: "Velmi důrazně jsem mu vysvětlil, že se na základě výsledků vyšetřování domníváme, že zneužití australských pasů bylo izraelskými úřady nařízeno nebo přehlíženo, a že Austrálie nebude toto jednání považovat za jednání spřáteleného státu.“

Austrálie uvedla, že pasy byly buď okopírovány nebo pozměněny.

Reakce Canberry je nejtvrdší, i když znepokojení a obavy vyjádřila taktéž EU. Ministři zahraničí zemí EU v pondělí odsoudili vraždu Mabhúha, který nakupoval zbraně pro Hamás. Británie uvedla, že očekává při vyšetřování zneužití pasů od Izraele plnou spolupráci.

V případu je už 26 podezřelých, nejvíce jich mělo britské pasy občanů žijících v Izraeli, další pak irské, německé a francouzské. Všechny země uvedly, že pasy byly falešné. Čtrnáct z podezřelých využilo kreditní karty malého amerického finančního ústavu z Iowy MetaBank. Platili jimi pokoje i letenky. MetaBank toto obvinění prošetřuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám