Hlavní obsah

V Afghánistánu padlo už tisíc Američanů

Novinky, rei, aš
Kandahár
Aktualizováno

Počet Američanů zabitých v Afghánistánu vystoupal na tisíc. V úterý to uvedl server icasualties.org.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Příslušníci americké námořní pěchoty v Afghánistánu

Článek

Loni počet obětí mezi vojáky i civilisty v Afghánistánu vystoupal nejvýše od svržení vlády Tálibánu na podzim 2001.

Od počátku letošního roku v zemi padlo 54 amerických vojáků oproti osmi v Iráku, kde od invaze v březnu 2003 zemřelo dodneška 4378 armádních příslušníků.

Po Američanech eviduje nejvíce mrtvých ve vlastních řadách britská armáda a po ní kanadská. Britů v Afghánistánu padlo více než ve válce o Falklandy, a to 264. Mrtvých Kanaďanů je 140.

Americký prezident Barack Obama učinil z Afghánistánu jednu z priorit své zahraniční politiky. První vojáky by z něj chtěl začít stahovat příští léto. Spojenci v současnosti vedou mohutnou ofenzivu proti povstalcům v Madžaráhu v jižní provincii Hílmand. Generál David Petraeus, velitel amerického centrálního velitelství, pod které spadá i Afghánistán, varoval, že ztráty budou velké jako v Iráku. [celá zpráva]

Další civilní oběti

V úterý exploze náloží zabily na východě a jihu Afghánistánu deset lidí, uvádí německá tisková agentura DPA. Dalších 17 jich bylo zraněno.  Nejtragičtější následky měla exploze náloží umístěných na bicyklu, který byl odstavená na autobusovém nádraží v Laškargahu, hlavním městě provincie Kandahár. Osm lidí zahynulo a 16 jich bylo zraněno. Zatím není jasné, kdo byl terčem útoku, protože v místě nebyli vojáci ani policisté, jen civilisté.

Další dvě osoby zahynuly provincii Nangarhar, když byla na dálku odpálena nálož schovaná v motocyklu. Ve stejné provincii zahynulo v pondělí při sebevražedném  atentátu 15 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám