Hlavní obsah

Při náletu v Afghánistánu zahynuly omylem desítky civilistů

Novinky,
Kábul
Aktualizováno

Nedělní nálet letadel NATO na konvoj na jihu Afghánistánu si vyžádal životy 27 civilistů, upřesnila počet obětí afghánská vláda, která původně uvedla, že mrtvých je 33. Vrátila se k údajům poskytnutým guvernérem. Ten dodal, že mezi oběťmi jsou i ženy a děti. Aliance předpokládala, že v konvoji jedou povstalci.

Foto: Shamil Zhumatov , Reuters

Afghánistánem zmítá válka

Článek

Útok byl proveden u hranice provincie Uruzgán. Guvernér Sultán Alí Uruzgání řekl, že obětí bylo 27. Sdělil, že mezi oběťmi jsou čtyři ženy a dítě. První zprávy uváděly 19 mrtvých. V mikrobusech v koloně podle něj cestovalo 42 civilistů.

NATO útok potvrdilo. Jeho představitelé se domnívali, že cílem je kolona povstalců. V koloně byly zasaženy tři mikrobusy.

Když na místo dorazila pozemní vojska, zjistila, že  jsou tam zranění a mrtví civilisté včetně žen a dětí, píše BBC. Zraněné pozemní jednotky sil ISAF převezly k ošetření. NATO však stále trvá na tom, že v mikrobusech jeli i bojovníci Tálibánu mířící do Kandaháru. Útok byl navíc podniknut v oblasti, kterou ovládá Tálibán.

Karzáího kabinet útok tvrdě odsoudil.  Ministři vyzvali NATO, aby bylo při náletech opatrné a vždy si ověřilo všechny okolnosti, než zaútočí.

Uruzgán sousedí s neklidnou provincií Hílmand. V Uruzgánu jsou nasazeni nizozemští vojáci, kteří ale budou letos v srpnu staženi. Vláda neprosadila prodloužení mise a o víkednu padla. [celá zpráva]

Ztrát při omylech přibývá

Jde o další podobný případ během pouhého týdne. Minulý týden zabila raketa dvanáct civilistů včetně šesti dětí, když minula cíl o 300 metrů a zasáhla dům. Incident se stal u města Mardžáh, které se NATO snaží vyrvat z rukou Tálibánu. [celá zpráva]

Při náletu NATO bylo na konci týdne na severu země zabito sedm afghánských policistů. [celá zpráva]

Afghánský prezident Hámid Karzáí postup NATO opakovaně kritizoval. Ztráty civilistů jsou vnímány Afghánci velmi citlivě a vzbuzují nedůvěru k NATO. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám