Hlavní obsah

Kreml chystá u Tichého oceánu prezidentskou daču za miliardy

Právo, nka
Moskva

Stavbu úplně nové prezidentské rezidence na břehu Tichého oceánu na východě země plánuje kremelská administrativa. Že má jít o mimořádně velkorysé sídlo, dokládá fakt, že komplex má vyjít na 7,7 miliardy rublů (4,6 mld. Kč).

Článek

Napsal to ruský deník Vědomosti s odvoláním na dobře informované zdroje a mluvčí prezidentské kanceláře Viktor Chrekov potvrdil, že o výstavbě rezidence asi 85 kilometrů jihozápadně od Vladivostoku se skutečně uvažuje. Konečné rozhodnutí ale prý zatím ještě nepadlo.

O nové prezidentské dače se zmiňuje program rozvoje Dálného východu do roku 2013, který koncem listopadu podepsal premiér Vladimir Putin. Rezidence by podle plánu měla stát na obřím pozemku o rozloze 1142 hektarů, zastavěná plocha má činit přes 26 tisíc metrů čtverečních.

Náklady podle zdroje z ministerstva financí prý kuriózně neponese státní rozpočet, ale půjdou z peněz soukromého investora: stát má hradit jen náklady na nové vedení elektrického proudu v řádu několika stovek miliónů.

Stavba rezidenčního komplexu má jeden háček – pozemek na poloostrově Gamova patří soukromému majiteli a je tu zvláštní farma na chov jelenů. Šéf prezidentské kanceláře proto podle listu uložil úřadům dohodnout se do tří měsíců s vlastníkem na výkupních podmínkách pozemků.

Majitel pozemku podal žalobu

Šéf jelení farmy Kuanyšbek Amirtajev deníku potvrdil, že ho úřady o plánech na stavbu rezidence už informovaly. Stát má ale podle něj právo půdu vykoupit jen v případě, že pro daný účel není možné použít jiný pozemek. Amirtajev, který si pozemky cení na 40 až 112 miliónů dolarů (0,76–2,1 mld. Kč), proto hned podal žalobu k příslušnému arbitrážnímu soudu.

Rezidenční komplex má navíc stát přímo u moře, přičemž podle Amirtajeva se v místě do 500 metrů od břehu nesmí nic stavět, protože vody v této lokalitě jsou součástí mořské rezervace, a tak tu dokonce platí i zákaz koupání.  

Reklama

Výběr článků

Načítám