Hlavní obsah

Austrálie dala Japonsku termín, do kdy musí skončit s lovem velryb

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australský premiér Kevin Rudd v pátek varoval Japonsko, že buď skončí s lovem velryb do letošního listopadu, nebo bude čelit mezinárodním právním opatření. Oznámil to den před návštěvou japonského ministra zahraničí Kacuji Okady v Austrálii. Rudd doufá, že se při jednáních Japonsko zaváže ukončit lov dobrovolně.

Článek

Rudd australské televizi Channel 7 oznámil, čeho chce při jednáních dosáhnout: „Zejména chceme Japoncům předložit, aby stávající počet stovek každoročně ulovených kusů redukovali na nulu“.

„Pokud to selže, a to říkám zcela bez obalu, jestliže to selže, tak budeme iniciovat soudní akci ještě před zahájením velrybářské sezóny v listopadu 2010,“ dodal premiér s tím, že lov půjde před Mezinárodní soudní dvůr. Rudd už před svým zvolením sliboval, že zasáhne proti japonským velrybářským výpravám do Jižních moří, což dosud neudělal. Nyní ztrácí popularitu u voličů.

Jedná se zatím o nejtvrdší vyjádření vůči Japonsku ohledně lovu velryb, vůči němuž protestují radikální ekologické organizace. Ačkoli bylo v roce 1986 vydáno moratorium na komerční lov velryb, Japonsko jich ročně uloví několik set, což zdůvodňuje vědeckým výzkumem.

Křehká dohoda

Nová japonská vláda se postavila za právo Japonců na lov velryb, který podle ní má velký kulturní význam pro japonský lid.

Experti na mezinárodní právo ale varují, že Ruddův krok může mít zcela opačné následky. Pokud by se právní opatření nepodařilo prosadit, Japonsko by mohlo lovit ještě mnohem více velryb a nakonec by mohlo padnout moratorium, které neakceptovalo Norsko a proti němuž je i Island.

Spor může mít i ekonomický dopad. Jak upozornila BBC, Japonsko představuje klíčový trh pro australský export.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám