Hlavní obsah

V Pákistánu zadrželi další dva předáky Tálibánu

Novinky, rei
Aktualizováno

V Pákistánu byli zadrženi další dva předáci afghánského povstaleckého hnutí Tálibán. Ve čtvrtek to oznámila agentura AP.

Foto: Athar Hussain , Reuters

Příslušník pákistánské polovojenské jednotky

Článek

Zatčenými jsou mulla Abdúl Salám a mulla Mohamad, dva stínoví guvernéři provincií Kundúz a Baghlán. AP to řekl guvernér Kundúzu Mohamad Umar. Zatčení se událo před deseti až dvanácti dny.

Oznámení následuje den poté, co pákistánské a americké úřady potvrdily zatčení dvojky Tálibánu mully Abdula Ghaního Baradara. Pravou ruku šéfa povstalců mully Umara zadrželi při společného akci pákistánské a americké rozvědky v Karáčí. [celá zpráva]

V Pákistánu podle USA působí množství předáků Tálibánu a část pákistánské rozvědky s nimi spolupracuje. Washington v minulých měsících vyvíjel na Islámábád značný tlak, aby proti povstalcům zakročil. Zatčení Baradara naznačuje možnou změnu postoje Pákistánců. Jednou z příčin může být obava z možného růstu vlivu sousední Indie v Afghánistánu v případě, že americké spojenectví s Pákistánem ochabne.

Při výbuchu na trhu zemřelo 31 lidí

V severozápadním Pákistánu ve čtvrtek zemřelo 31 lidí poté, co na dobytčím trhu v Darmele u hranic s Afghánistánem vybouchla bomba.

Severozápad země je považován za baštu bojovníků Tálibánu i sítě al-Káida.

V oblasti rovněž přišlo o život nejméně 35 dalších lidí, když jejich odlehlou vesnici zasypala lavina. Třicet osob je po pádu laviny nezvěstných.

Reklama

Výběr článků

Načítám