Hlavní obsah

Rakety z bezpilotního letounu zabily tři pákistánské radikály

Novinky, BBC,
Islámábád

Nejméně tři muslimští radikálové byli zabiti ve středu ráno při útoku bezpilotního letadla na severozápadě Pákistánu. Terčem se stal tábor ve vesnici Tapi Tolkhel ležící asi 15 kilometrů východně od Miranšáhu v Severním Vazíristánu.

Článek

Vesnice zažila během týdne už druhý podobný útok. Při prvním byli zraněni dva lidé. Identita obětí středečního útoku nebyla zveřejněna. Ani pákistánské úřady neoznámily, kdo byl terčem náletu.

Pákistán podobné útoky kritizuje, podle něj jsou kontraproduktivní, neboť radikálům získávají další podporu.

USA útoky nikdy tyto útoky nekomentují, ale jsou jedinou zemí, která v regionu disponuje bezpilotními letouny, schopnými nést rakety. Od úspěšného prosincového útoku sebevražedného atentátníka na agenty CIA v Afghánistánu [celá zpráva] počet útoků bezpilotních letadel silně vzrostl.

Osmdesát útoků provedených od srpna 2008 si vyžádalo na 700 obětí, mezi nimiž je mnoho civilistů, ale také dva nejvyšší velitelé pákistánské větve Tálibánu, jimiž byli Baitulláh Mehsúd zabitý loni v létě [celá zpráva] a jeho nástupce Hakimulláh Mehsúd zabitý začátkem tohoto roku. [celá zpráva]

Severní Vazíristán je jednou z bašt Tálibánu. V místě nacházejí jeho bojovníci bezpečné přístavy. Právě podobné útoky mají Tálibán oslabovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám