Hlavní obsah

Ofenzíva na jihu Afghánistánu vázne, může trvat až měsíc

Novinky, BBC, Alex Švamberk
Kandahár

Tisíce improvizovaných náloží výrazně zpomalily ofenzívu koaličních vojsk v afghánské provincii Hílmand, jejímž cílem je vytlačit Tálibán z města Mardžáh. Velitel americké námořní pěchoty generál Larry Nicholson uvedl, že operace Muštarak se může protáhnout na celý měsíc, i když zpočátku byl hlášen rychlý postup.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Příslušníci americké námořní pěchoty na zteči ve městě Mardžáh

Článek

Nicholson řekl francouzské tiskové agentuře AFP, že jeho síly musely zničit tisíce improvizovaných nástražných náloží a že se často dostávají pod palbu ostřelovačů. Nálože si vyžádaly životy už dvou vojáků NATO, v neděli zabil amerického vojáka sniper. V neděli byl také zastřelen v provincii Hílmand britský voják, uvedlo v pondělí britské ministerstvo obrany s tím, že se ale na operaci Muštarak nepodílel.

Podle Nicholsona může trvat až třicet dnů, než bude oblast, ve které jeho jednotky působí, bezpečná. I další velitelé přiznali, že postup je pomalý a může trvat týdny, než se podaří město zcela vyčistit.

Zatímco okres Mardžáh se stejnojmenným městem se pokouší dobýt 4000 amerických mariňáků, 4000 britských vojáků působí v sousedním okrese Nad Alí, kde je situace o něco lepší. Celkem je podporuje 7000 afghánských vojáků a menší počet dánských, kanadských a estonských vojáků.

Zpravodaj BBC v Kandaháru Frank Garder uvedl, že množství improvizovaných náloží je mnohem větší, než NATO očekávalo. Podle něj musí britští vojáci i příslušníci americké námořní pěchoty procházet stavení po stavení, tábor po táboru, a likvidovat stovky, možná dokonce tisíce nastražených improvizovaných výbušných zařízení.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Příslušníci americké námořní pěchoty v tuhých bojích ve městě Mardžáh na jihu Afghánistánu.

Problémem je i malá ochota místních obyvatel spolupracovat s koaličními silami, i když už poskytují tipy, kde by mohly nálože být. Obávají se, že koaliční síly v oblasti dlouho nezůstanou a pak se vrátí Tálibán. Situaci by mělo zlepšit nasazení 900 nově vycvičených afghánských policistů, kteří by měli podezírat na řád a pořádek v oblastech vyčištěných koaličními silami.

Situaci také komplikuje skutečnost, že při postupu dvě rakety vypálené z raketometu NATO typu HMARS umístěného na automobilu zasáhly dům vzdálený asi 300 metrů od cíle a zabili v něm 12 civilistů. Deset z nich bylo z jedné rodiny. Afghánský prezident Hámid Karzáí požaduje vyšetření incidentu. Nejvyšší velitel NATO v zemi americký generál Stanley McCrystal se již za ztráty omluvil a do vyšetření incidentu zakázal raketomety HMARS používat.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Příslušníci americké námořní pěchoty ve městě města Mardžáh používají minomety.

Reklama

Výběr článků

Načítám