Hlavní obsah

V Austrálii odsoudili pět teroristů, stráví ve vězení dlouhé roky

Sydney

Soud v australském Sydney odsoudil v pondělí pět australských muslimů k dlouhým trestům okolo dvaceti let za přípravu teroristického útoku v zemi. Muži byli už loni uznáni vinnými z pokusu vyrobit bomby, z opatřování chemikálií k jejich výrobě a z přípravy teroristického útoku.

Článek

Podle AP dostali tresty vězení v délce 23 až 28 let, BBC ale uvádí 17 až 21 let. Australský právní řád neumožňuje zveřejnit jejich jména.

Pětice mužů ve věku od 25 do 44 let byla pozatýkána v Sydney v roce 2005 spolu s dvanácti dalšími. Podle prokuratury se skupina chystala uskutečnit teroristický útok na protest proti zapojení Austrálie do konfliktů v Iráku a Afghánistánu. Zadrženi byli po udání majitele obchodu s chemikáliemi a na základě informací od majitelů zbraní.

Foto: Daniel Munoz , Reuters

Kolona s opancéřovaným autem převážejícím teroristy

Vyšetřovatelé u obviněných našli zbraně, střelivo a chemické přípravky na výrobu výbušnin. Jeden z mužů podstoupil cvičení v povstaleckém táboře v Pákistánu u radikální skupiny Laškare Tajjaba, která je spojována s brutálním útokem na Bombaj.

V Novém jižním Walesu pak skupina založila podobný tábor, kde se cvičili zbylí muži.

Podle agentury AP pětice plánovala dosud největší teroristický útok na australském území. Spáchán měl být počátkem roku 2006. Měl způsobit přinejmenším velké škody na majetku a představovat velké riziko pro veřejnost, uvedl soud. Co bylo konkrétním terčem teroristů, ale zdroje neuvedly. Po zatčení se spekulovalo, že chtěli zaútočit na jaderný reaktor, u něhož byli tři z nich zadrženi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám