Hlavní obsah

Afghánistán schválil amnestii pro Tálibán

Novinky, rei
Kábul

V Afghánistánu vstoupil v tichosti zákon o amnestii pro příslušníky povstaleckého hnutí Tálibán, kteří složí zbraně. V pátek o tom informoval britský list The Guardian s tím, že se tak stalo už několik týdnů před lednovou konferencí o Afghánistánu v Londýně.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Zákon prošel až na podruhé, když ho těsnou většinou poslanci schválili v březnu 2007. Prezident Hámid Karzáí jeho zveřejnění odkládal. Proti normě protestovaly domácí i mezinárodní humanitární organizace s tím, že pošlapává práva obětí Tálibánu. Zákon zaručuje imunitu také vůdcům hnutí, kteří jsou zodpovědní za zvěrstva spáchaná během občanské války v devadesátých letech.

Ještě loni afghánská vláda v OSN tvrdila, že Karzáí zákon nepodepsal. Podle ústavy ovšem veškerá legislativa platí 15 dní po jejím schválení parlamentem bez ohledu na to, jak se k ní postaví prezident. Do praxe ovšem vstupuje, až když je znění zákona publikováno tiskem a kopie jsou doručeny soudcům. Jeho text se navíc zveřejňuje na internetových stránkách ministerstva spravedlnosti.

Karzáí usiluje o ukončení bojů s Tálibánem nabídkou účasti povstalců na vládě. Umírněným tálibům chce za to, že složí zbraně, také zaplatit.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéfové Tálibánu tajně jednali s OSN

Velitelé afghánského povstaleckého hnutí Tálibán tajně jednali se zvláštním vyslancem OSN o podmínkách míru v zemi. S odkazem na nejmenované zdroje blízké...

Výběr článků

Načítám