Hlavní obsah

Čínský disident dostal za kritiku stavebních firem pět let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský disident Tchan Cuo-žen byl v úterý odsouzen k pěti letům vězení za rozvracení státu, kterého se prý dopustil kritikou represí proti demokratickému hnutí z června 1989. Podle ochránců lidských práv ale byl v lednu zatčen proto, že připravoval nezávislou studii o šlendriánu při výstavbě škol v provincii S' Čchuan, v jehož důsledku při zemětřesení v roce 2008 zbytečně zahynuly během vyučování tisíce školních dětí.

Foto: Xinhua/Chen Xie, Reuters

Tchan Cuo-žen kritizoval nedostatky při stavbě škol, které se zřítily při předloňském zemětřesení v provincii S'čchuan.

Článek

Také podle organizace Amnesty International byl rozsudek nad Tchanem kvůli více než 20 let starým událostem na pekingském náměstí Tchien-an-men zřejmě jen zástupný, s cílem umlčet nepříjemného kritika.

Již krátce po květnovém zemětřesení roku 2008 zoufalí a rozzlobení rodiče, kteří přišli o své děti ve zřícených školách, požadovaly po úřadech důkladné vyšetření, proč školní budovy, které měly být bezpečné, spadly tak snadno, zatímco jiné státní budovy a úřady odolaly. Tehdy se objevilo podezření, že úřady běžně povolovaly šizení výstavby školních staveb, aby se "ušetřil" přidělovaný materiál a zbyl na jiné stavby.

Advokát Pchu Č'-čchiang uvedl, že jeho klient dostal maximální možný trest, a že se proti rozsudku hodlá odvolat. "Postup s' čchuanské regionální vlády není v souladu s linií centrální čínské vlády, která se snaží represe z června 1989 spíše zlehčovat," řekl agentuře Reuters. Podle advokáta je Tchan prvním odsouzeným za posledních deset let kvůli událostem na Tchien-an-men; disidentovými aktivitami kolem zemětřesení se soud vůbec nezabýval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám