Hlavní obsah

KLDR propustila amerického misionáře, prý poznal svůj omyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Americký misionář Robert Park, který byl zadržen loni 25. prosince v KLDR za ilegální vstup do země, je na svobodě. Jihokorejská agentura Jonhap uvedla, že v sobotu přiletěl do čínské metropole Pekingu. Park chtěl tehdy údajně upozornit na stav lidských práv v této zemi. Severní Korea ho propustila, Pchjongjang totiž tvrdí, že podlehl propagandě západních států a svého činu litoval.

Článek

Robert Park, 28letý misionář korejského původu, přešel na konci loňského roku přes zamrzlou hraniční řeku Tumen z Číny do KLDR.

Park nesl dva dopisy pro severokorejského vůdce Kim Čong-ila. V jednom ho vyzýval, aby odstoupil, přičemž poukazoval na hladovění, mučení a umírání v táborech pro politické vězně. Druhý dopis obsahoval výzvu, aby Kim tábory uzavřel a zároveň aby otevřel hranice pro humanitární pomoc.

V roce 2009 KLDR na hranici s Čínou zadržela dvě americké novinářky. Obě pak odsoudila ke 12 letům těžkých prací. Po měsících v zajetí se s přispěním bývalého amerického prezidenta Billa Clintona dostaly v říjnu na svobodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám