Hlavní obsah

Thajské děti se přiotrávily podvodnými pilulkami na chytrost

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Celkem 83 thajských školáků a školaček ve věku devět až jedenáct let se přiotrávilo pilulkami, které jim měly usnadnit učení a zesvětlit pleť. Uvedl to ve čtvrtek deník Bangkok Post. Dvanáct z nich skončilo v nemocnici, kde jim musely vypumpovat žaludek.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Případ se stal v Bangkoku.

Článek

Pilulky si školáci koupili v obchodě s počítačovými hrami nedaleko své školy. Po jejich užití si stěžovali na nevolnost, nepravidelný tep a silné bolesti hlavy. Ukázalo se, že jim 24letý majitel obchodu prodal silné tabletky proti kašli s dextromethorphanem, jimiž se předávkovali.

Jeden z rodičů informoval úřady a ty se spojily se školou, která vydala varování, že děti nemají tyto tabletky jíst, bylo však již pozdě.

Lék ve větším množství  ovlivňuje nervovou soustavu. Jedna tabletka obsahuje 15 mg léku, přičemž denní dávka nesmí překročit 120 mg a tabletky se nesmějí užívat déle než pět dní. O látce je známo, že způsobuje euforii podobně jako ketamin zneužívaný narkomany. Látka je označovaná za tzv. chytrou dorgu, přesto není na seznamu látek vyvolávajících závislost .

Policie majitele obchodu zatkla. Případ vzbudil v Thajsku velký rozruch. Panuje podezření, že se nedodržují předpisy ohledně prodeje léků, když se tabletky proti kašli prodávaly v prodejně s počítačovými hrami. Muž neměl na prodej léků povolení, přesto medikament mohl koupit ve větším počtu.

Kritizován je i nedostatečný způsob seznamování dětí s použitím a s účinky léků a tím, kde se prodávají. Děti nevědí nic o nebezpečí předávkování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám