Hlavní obsah

V mrazech -50 °C v Mongolsku uhynulo 1,7 miliónu kusů dobytka

Novinky, rei

Přetrvávající tuhé mrazy v Mongolsku si vyžádaly už 1,7 miliónu kusů dobytka, oznámila v úterý OSN s tím, že do jara hrozí smrt až čtyřem miliónům. Pastevci se stahují do měst.

Foto: Mongolian Red Cross Society/Enkhtor Dorjzovd, Reuters

Uhynulá zvířata na mongolském venkově

Článek

Teploty v zemi už několik týdnů padají až na minus 50 stupňů Celsia. Do toho hustě sněží. Rodiny pastevců by mohly přijít o obživu, už ztratily přes polovinu svých stád, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Situace je považována za vážnou ve čtrnácti z jednadvaceti provincií.

Tuhé mrazy trvající od prosince navíc přišly po extrémně suchém létu.

Podle Světové banky se pastevectvím v Mongolsku živí třetina obyvatel. Červený kříž do nejpostiženějších míst vyslal přes 14 000 svých pracovníků, kteří pomáhají s dodávkami potravin. FAO uvedla, že na pomoc je třeba šest miliónů dolarů.

Mongolsko sdílí hranice s čínským autonomním regionem Sin-ťiang, kde si mráz vyžádal nejméně dvě desítky lidských životů. Nedostatek obilnin a paliva zasáhl 1,6 miliónu obyvatel. Sever Číny zažívá jednu z nejtvrdších zim za poslední desetiletí. V Pekingu během jediného dne napadlo nejvíce sněhu za posledních 59 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám