Hlavní obsah

Vůdce pákistánského Tálibánu mohl podlehnout zraněním z náletu

– Islámábád
Novinky,

Pákistánské úřady ověřují informace, že vůdce pákistánského Tálibánu Hakimulláh Mehsúd je po smrti. Údajně měl podlehnout zraněním, která utrpěl 14. ledna při útoku bezpilotního letadla na budovu, kde se nacházel, a už byl pohřben. Uvedla to Pákistánská televizní korporace s odvoláním na nedělní vyjádření nejmenovaných vládních představitelů, napsal Wall Street Journal.

Článek

Mluvčí pákistánské armády generálmajor Athar Abbás sdělil v pondělí, že úřady nemohou říci, zda je Mehsúd naživu nebo po smrti: „Prověřujeme věrohodnost zpráv o jeho smrti.“

Ani američtí představitelé nemají podrobnější informace. „Slyšeli jsme jen samé fámy,“ uvedl americký představitel v zemi. Zprávu se pokoušejí ověřit i americké tajné služby.

Tálibán přiznal, že při americkém náletu na tábor Pasalkot v Severním Vazíristánu provedeném 14. ledna byl Hakimulláh Mehsúd zraněn, i když původně tvrdil, že vyvázl bez zranění. [celá zpráva]

Pokud by zemřel, byl by druhým vůdcem pákistánského Tálibánu zabitým za pomoci bezpilotních letadel. Loni v létě při jejich útoku zahynul jeho jmenovec Bajtulláh Mehsúd. [celá zpráva]

Američané zadržení kvůli terorismu si stěžují na mučení

Pět Američanů zadržených v prosinci v Pákistánu a obviněných z přípravy teroristických útoků si v úterý před soudem v pákistánském městě Sargodha opět stěžovalo, že jsou ve vazbě mučeni a že je jim vyhrožováno smrtí. Informovala o tom agentura Reuters, kterou citovala ČTK.

Již při příjezdu před soudní budovu zadržení vyhodili z okénka policejního auta smotek papíru, na němž byla napsána stížnost na brutalitu: "Od našeho zatčení nás Spojené státy, FBI a pákistánská policie mučí, snaží se nás očernit, jsme nevinní, snaží se nás izolovat od médií, od našich rodin a našeho právníka, pomozte nám."

"Rovněž vypověděli, že jsou podrobováni elektrickým šokům," prohlásil obhájce Američanů Tárik Asad. Že je policie mučí, tvrdili mladíci, zadržení ve městě Sargodha v provincii Paňdžáb, kde také probíhá soudní proces, již při předešlém slyšení 18. ledna. [celá zpráva]

Jeden ze zadržených, Egypťan Ramy Zamzan napsal rodičům: "Drahá maminko a tatínku. Buďte trpěliví a modlete se k Alláhovi. Od našeho zatčení jsme mučeni."

Mluvčí americké diplomatické mise Richard Snelsire zmíněná tvrzení rozhodně popřel. "Samozřejmě odmítáme tato bezdůvodná obvinění," řekl agentuře AFP.

Podle žaloby pět mladíků z amerického státu Virginia ve věku 19 až 25 let kontaktovalo pomocí internetu Tálibán a nabídlo, že se zapojí do islámské svaté války proti USA. Všichni mají americké pasy, ale dva z nich pocházejí z Pákistánu, další pak z Eritreje, Etiopie a Egypta. Zadrženi byli v prosinci ve městě Sargodha. Obvinění v lednu soudu řekli, že nehodlali v Pákistánu provádět žádné útoky a chtěli jen poskytnout finanční a zdravotní pomoc muslimským souvěrcům v Afghánistánu. Další stání se koná 15. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám