Hlavní obsah

Obvinění z análního styku má znovu zlikvidovat vůdce opozice v Malajsii

Novinky, BBC,
Kuala Lumpur

Vůdce malajské opozice Anwar Ibrahim v úterý stanul před soudem v Kuala Lumpuru, kde znovu čelí obvinění z homosexuálního análního styku. Obvinění odmítá a tvrdí, že jde jen o špinavé machinace hrstky korupčníků. Pokud by byl odsouzen, mohl by strávit za mřížemi až 20 let. Za homosexuální anální styk byl už jednu odsouzen na šest let.

Foto: Bazuki Muhammad , Reuters

Vůdce malajské opozice Anwar Ibrahim

Článek

K soudu doprovodila Anwara jeho žena a dvě dcery. Desítky jeho příznivců skandovaly, že chtějí reformy.

Anwar byl za anální styk odsouzen před deseti lety na šest let, ale v roce 2004 byl propuštěn. V roce 2008 vedl opozici proti premiérovi Nadžíbovi Razakovi, jehož koalice vládne zemi už padesát let. Představoval pro něj vážnou konkurenci.

Anwar tvrdí, že celý proces je vykonstruovaný. „Ukážeme, že je to jejich sprostá konspirace.“ Podle něj jde o špinavé triky politických odpůrců. "Angažovali jsem se v reformách. Jsme oddáni demokratickým ideálům a někteří z nás za to musí zaplatit," dodal Anwar.

Žaloba má svědectví Anwarova spolupracovníka

Vláda ale popírá, že vyšlo o spiknutí proti opozičnímu vůdci. Žaloba vychází z výpovědi 24letého bývalého Anwarova spolupracovníka.

V pátek soud vyšší instance potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance, že by Anwar neměl mít přístup k lékařským zprávám, oběti, kterou má žaloba k dispozici.

Postup soudu i samotné obvinění kritizují obhájci lidských práv. Amnesty International napsala: „Jsou to stejné staré triky, jak odstranit z politiky opoziční vůdce.“

Reklama

Výběr článků

Načítám