Hlavní obsah

V Zimbabwe u dolu na diamanty postavili vojáci dráhu pro letadla

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

U dolu na diamanty v Zimbabwe, který před 14 měsíci násilím převzala armáda, tajně staví přistávací dráhu. Diplomaté a analytici věří, že by mohla sloužit k dodávání zbraní, za které by vojáci na místě platili drahými kameny, uvedl v pondělí britský deník The Daily Telegraph.

Článek

Dráhu je vidět pouze ze vzduchu. Je míli (1,6 kilometru) dlouhá a práce na ní pokračují rychlým tempem. Podle The Daily Telegraph by zde mohla přistávat letadla se zbraněmi z Číny, za něž by vojáci prezidenta Roberta Mugabeho mohli na místě platit diamanty z dolu Chiadzwa.

K hypotéze o zbrojních dodávkách analytiky vede skutečnost, že v okolí dolu už je několik menších drah a zdánlivě není důvod tajně budovat novou a větší. Na leteckých snímcích je patrný také stanový vojenský tábor u dolu.

Podle humanitárních organizací zabili vojáci předloni v listopadu v okolí dolu Chiadzwa stovky horníků. Akci podle nich schválil prezident Robert Mugabe, který si prostřednictvím diamantů snaží zajistit loajalitu generálů. Stavba dráhy pro letadla naznačuje rostoucí ambice armády.

V dole Chiadzwa měsíčně vydolují diamanty za více než 3,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám