Hlavní obsah

Pákistán prověřuje možnou smrt šéfa tamního Talibánu

Islámábád

Vůdce pákistánského Talibanu Hakimulláh Mahsúd je možná mrtev. Podle pákistánské armády ho mohl zabít nálet amerického bezpilotního letounu v polovině ledna. Islámábád nyní podle agentur prošetřuje pravdivost těchto zatím neověřených informací.

Foto: Reuters

Vůdce pákistánského Talibanu Hakimulláh Mahsúd

Článek

Talibán informace o smrti svého vůdce popřel. Spekuluje se, že Mahsúd zemřel po amerických náletech 14. nebo 17. ledna u hranic s Afghánistánem. Pákistánská televize uvedla, že Mahsúd zemřel a byl už pohřben. Jeden z čelných představitelů místních kmenů prý vypověděl, že by na Mahsúdově pohřbu.

"Vyšetřujeme, jestli jsou tyto informace pravdivé," řekl AP mluvčí pákistánské armády. Taliban podle AFP popřel, že by byl Mahsúd po smrti. V posledních dnech prý také byly zveřejněny audionahrávky, které spekulace o jeho smrti popírají.

Pákistánské zpravodajské služby ale tvrdí, že mají potvrzeno, že šéf pákistánského Talibánu byl při útoku vážně zraněn na nohou a na břiše. Smrt Mahsúda by byla podle expertů důležitým úspěchem pro Pákistán i pro USA, která Mahsúda viní z toho, že stál za nedávným útokem proti CIA v Afghánistánu.

Členové Talibánu spáchali v uplynulých dvou letech v Pákistánu množství krvavých útoků, při nichž zahynulo přes 2000 lidí. Talibán a teroristická síť Al-Káida mají prý již dlouhou dobu v oblastech sousedících s Afghánistánem své základny, odkud podnikají výpady proti pákistánským úřadům, mezinárodním silám v sousedním Afghánistánu i civilním cílům ve světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám