Hlavní obsah

Rusko dodá Libyi zbraně za 1,3 miliardy dolarů

Moskva
Aktualizováno

Rusko dodá Libyi zbraně za 1,3 miliardy dolarů (asi 34 miliard korun). Oznámil to v sobotu ruský premiér Vladimir Putin. Podle něj byl kontrakt podepsán v pátek po jednáních vysokých vojenských představitelů. V Moskvě tento týden jednal libyjský ministry obrany Júnis Džábir.

Článek

"Včera byly podepsány kontrakt na sumu 1,3 miliardy eur. Nejsou to jen střelné zbraně," poznamenal Putin při schůzce se šéfem zbrojovky Ižmaš, kde se vyrábějí i známé samopaly Kalašnikov. Vladimir Groděckij poděkoval premiérovi za přispění k uzavření velmi potřebného kontraktu, který "přinejmenším na dva roky dá práci jednomu z našich podniků".

Libye v minulosti patřila k velkým zákazníkům sovětských zbrojovek a její nákupy v 70. a 80. letech, včetně stovek letounů a tisícovek tanků, se odhadovaly na 20 miliard dolarů.

Velmi těsné vztahy mezi Moskvou a Tripolisem se však poněkud zadrhly po rozpadu bývalého SSSR a uvalení mezinárodních sankcí na Libyi. Nové sbližování je patrné od předloňské návštěvy tehdejšího ruského prezidenta Vladimira Putina v Libyi. V témže roce o nových kontraktech údajně jednal i libyjský vůdce Muammar Kaddáfí při návštěvě Moskvy.

Libye údajně za odepsání svého starého dluhu vůči Rusku ve výši 4,5 miliardy dolarů slíbila nové nákupy zbraní za tři miliardy dolarů. Ale až dosud však uzavřela nevelké kontrakty na dodávku munice a opravy dříve dodané techniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám