Hlavní obsah

Na prasečí chřipku zemřelo dosud ve světě 15 000 lidí

Ženeva

Na virus prasečí chřipky H1N1 zemřelo od loňského dubna na světě 14 711 lidí. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO). Šíření viru se podle jejích zástupců zpomaluje. Nejvíce se nyní šíří v severní Africe, jihovýchodní Evropě a některých částech Asie.

Článek

"K 24. lednu 2010 potvrdily potvrzené případy onemocnění prasečí chřipkou laboratoře už celkem v 209 zemích, z toho nejméně 14.711 z nich bylo smrtelných," cituje agentura AFP ze zprávy WHO.

Chřipka, která ve většině zemí mírného pásma severní polokoule vrcholila na přelomu října a listopadu, se nyní aktivněji šíří spíše v severní Africe, některých částech východní a jihovýchodní Evropy a na jihu a jihovýchodě Asie, uvádí WHO.

V Evropě bylo zaznamenáno nejméně 3429 úmrtí na prasečí chřipku, v poslední době vykázaly nárůst výskytu onemocnění Rakousko, Albánie, Bulharsko a Slovensko.

Právě slovenské orgány v pátek zvýšily počet úmrtí osob s nákazou H1N1 na 48, celkem se v zemi prokazatelně tímto virem nakazilo 1176 lidí. Zájem o očkování proti prasečí chřipce však na Slovensku nadále zůstává nízký.

V Česku na komplikace spojené s prasečí chřipkou zemřelo 95 lidí, většina z nich trpěla jinou vážnou nemocí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám