Hlavní obsah

Lodě unesené piráty prý nedbají na bezpečnost

Většina lodí, které unesli somálští piráti, nedodržovala bezpečností opatření, která jim byla doporučena. V pátek to uvedl to ředitel skupiny OSN zaměřené na pirátství Carl Salicath. Podle něj čtvrtina lodí, které plují Adenským zálivem ignorují doporučení OSN.

Foto: Reuters

Turečtí námořníci zadrželi podezřelou loď s lidmi podezřelými z pirátství.

Článek

„Obchodní lodě, která se doporučeními řídí, nejsou až na pár výjimek uneseny,“ uvedl Salicath.

OSN mimo jiné doporučuje v nebezpečné oblasti plout co nejrychleji. V místech, kde se piráti z moře mohou dostat na palubu, se má natáhnout ostnatý drát, je také třeba zůstat ve stálém kontaktu s mezinárodními námořními silami, které bojují proti pirátům a plout jen v doporučenou denní dobu,

Experti ale varují, že piráti stále rozšiřují oblast své působnosti a útočí už 2000 kilometrů od pobřeží Somálska, protože používají větší mateřské lodě, které do vzdálených míst přivedou rychlé čluny, pomocí nichž pak útočí.

Velitel námořní mise EU Paul Chivers současně uvedl, že přijatá opatření i pravidelné hlídky přinášejí efekt: „Počet útoků znatelně vzrostl, ale počet úspěšných útoků poklesl.“ Podle něj by ale bylo nebezpečné myslet si, že nebezpečí je zažehnáno.

Uvítal také, že se k misi přidala v pátek Čína. Ta své lodě dosud před útoky pirátů bránila sama, nyní se však přidá k uskupení EU, NATO a USA. Má se za to, že bezprostředním důvodem čínské účasti v misi je únos jedné z čínských lodí loni v říjnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám