Hlavní obsah

Rekordní stoupání hladiny moře ohrožuje čínské pobřeží

– Peking
Novinky, rei

Hladina vod u pobřeží Číny v uplynulých třech dekádách vzrostla výrazně nad celosvětový průměr, oznámila Státní oceánografická správa (SOS). Odborníci zároveň varují, že v příštích dekádách by v této oblasti mohlo každoročně moře vystoupat až o 1,3 centimetru a ohrozit ekosystémy a obyvatele na pobřeží.

Článek

Hladina čínských moří v posledních třech desetiletích rostla v průměru o 2,6 mm ročně, přičemž celosvětový průměr je 1,7 mm. Loni byl ale nárůst hladiny vod u Číny více než čtyřnásobný.

„Minulý rok byla hladina moře o 8 mm výše než v roce 2008,“ uvedl Lin Šan-čching z SOS  pro server China Daily a dodal, že největší nárůst o 113 mm zaznamenali v provincii Chaj-nan. Podle něj sehrály nezanedbatelnou roli extrémní teplotní výkyvy a mimořádné monzuny.

Jižní Čínu v srpnu zasáhlo mimořádně teplé počasí, které vyhnalo teplotu moře na 28,5 stupně Celsia a jeho hladinu o 180 mm výše. S teplotou totiž lokálně vzrostl i objem vody u čínského pobřeží.

Odborníci varují, že by v příštích třech desetiletích mohla hladina růst až o 130 mm ročně. Důsledkem by byly bouřlivější přílivy, zesílená pobřežní eroze, zasolení půdy a v neposlední řadě ústup sladkovodních toků v oblastech delt.

„Delty Jang-c'-ťiang, Žluté řeky, Perlové řeky a pobřežní oblasti Tchien-ťinu jsou ekonomicky nejrozvinutější regiony a růst mořské hladiny by je mohl vážně zasáhnout,“ uvedl Sü Šeng z námořní informační služby. Doplnil, že by místní úřady měly vybudovat větší protipovodňové bariéry a přijmout další opatření na ochranu ekologie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám