Hlavní obsah

Severní Korea ostřeluje jih z děl, zadržela Američana

– Soul
Novinky, aš, Reuters, Wall Street Journal

Severní Korea pokračovala ve čtvrtek ve střelbě směrem na jihokorejský ostrov poblíž sporné námořní hranice mezi oběma státy ve Žlutém moři. Pálila tam už ve středu a Jihokorejci střelbu opětovali. KLDR také ve čtvrtek oznámila, že zadržela Američana, který překročil čínsko-severokorejskou hranici.

Foto: Lee Jae-Won, Reuters

Severokorejské pobřežní baterie, z nichž byly vypáleny rány směrem na Jižní Koreu.

Článek

"Vypadá to, že Severní Korea ze svých pobřežních baterií vypálila několik ran, i když je to kvůli mlze obtížně vidět prostým okem,“ uvedla jihokorejská tisková agentura Jonghap s odvoláním na jihokorejské vojenské zdroje.

Severní Korea vypálila sto ran tímto směrem v rámci vojenského cvičení už ve středu a Jižní Korea na to opověděla střelbou.

KLDR už v úterý oznámila, že v oblasti se nesmí plavit žádné lodě. Ve čtvrtek to zopakovala a označila jihokorejskou odvetnou palbu za provokaci.

Severní Korea má na deset tisíc děl u hranic, mnohá z nich mohou zasáhnout i Soul vzdálený jen 40 kilometrů od společné hranice

Obě země jsou technicky stále ve válce, protože boje na korejském poloostrově v červenci 1953 ukončilo jen příměří, mírová smlouva však nebyla nikdy podepsána. Tento týden obvinil Pchojngjang Soul z vyhlášení války. Jih oznámil, že podnikne preventivní útok, bude-li mít pocit, že KLDR chystá jaderný útok na Jižní Koreu

Hranici ve Žlutém moři vytyčily jednotky OSN v roce 1953 po ukončení korejské války. KLDR od roku 1999 požaduje vytyčení nové hraniční linie. Incidenty na hranici jsou časté. Nejčastěji se týkají rybářských plavidel, ale občas i válečných lodí.

KLDR zadržela Američana

Severní Korea ve čtvrtek oznámila, že v pondělí zadržela Američana, který ilegálně vstoupil na území KLDR. Jedná se už o druhý podobný případ za poslední měsíc.

Pchjongjang nezveřejnil jméno Američana ani to, kde se případ stal, pouze, že překročil hranici Číny s KLDR.

V prosinci KLDR zadržela amerického misionáře Roberta Parka. Ten svůj záměr předem ohlásil Soulu. Chtěl tak protestovat proti porušování lidských práv v Severní Koreji. O několik dnů později KLDR oznámila, že Parka zadržela, když překročil zamrzlou řeku na hranicích s Čínou.

Reklama

Výběr článků

Načítám