Hlavní obsah

Americký velitel v Afghánistánu chce mír s Tálibánem

Novinky, rei
Kábul

Vrchní velitel amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu v rozhovoru proti britský list The Financial Times řekl, že si přeje uzavření míru s povstalci z hnutí Tálibán. Doplnil, že by se Tálibán mohl v budoucnu podílet na vládě.

Článek

Generál Stanley McChrystal řekl, že válčení už bylo dost a konflikt by měl skončit politickou dohodou. „Mé osobní pocity vojáka mi říkají, že bylo dost bojování. Věřím, že politické řešení je nevyhnutelným vyústěním všech konfliktů a je to správné vyústění,“ uvedl.

McChrystal doplnil, že dalších 30 000 vojáků, které do Afghánistánu vysílá americký prezident Barack Obama, a 7000 posil, jež slíbili spojenci z NATO, by mělo Tálibán oslabit tak, aby na mír přistoupil.

„Mojí prací není nabízení olivové ratolesti, ale nastavení podmínek, za nichž lidé na správných místech mohou volit na cestě vpřed,“ řekl McChrystal a k budoucí roli Tálibánu dodal: „Myslím, že všichni Afghánci mohou sehrát roli, jestliže se soustředí na budoucnost a nikoliv na minulost“.

Deníku The Times generál řekl, že ale potrvá déle než v Iráku, než se posílení projeví.

O budoucnosti Afghánistánu v Londýně

Afghánský prezident Hámid Karzáí nedávno uvedl, že chce umírněné členy Tálibánu zlákat do vlády za podmínky, že odloží zbraně. Plánuje jim nabídnout peníze na přestěhování a práci.

Karzáí doufá, že pro svůj plán získá podporu a finance na londýnské konferenci o Afghánistánu, která se uskuteční koncem týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám