Hlavní obsah

Afghánské volby odloženy o čtyři měsíce

Kábul

O čtyři měsíce byly odloženy parlamentní volby, které se měly v Afghánistánu konat 22. května. V neděli to oznámila afghánská volební komise s tím, že nový termín stanovila na 18. září. Důvodem jsou bezpečnostní rizika a a nedostatek financí.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Afghánci čekají před volební místností při loňských prezidentských volbách.

Článek

„Nezávislá volební komise kvůli nedostatku prostředků, malé bezpečnosti a nejistotě i logistickým problémům se rozhodla posunout volny na 18. září,“ sdělil její představitel Fazil Ahmad Manavi.

Komise už dříve uvedla, že potřebuje asi 50 miliónů dolarů ze zahraničí, aby mola uskutečnit volby, které přijdou na 120 miliónů dolarů.

Spojené národy přislíbily podporu, ovšem kladou si podmínky ohledně reformy volebního systému. USA a další západní země varovaly, že další volební podvody, jako byly loňské při volbě prezidenta, by podkopaly jejich strategii.

Afghánistán má převzít zodpovědnost za bezpečnost v části provincií

Afghánské bezpečnostní síly by měly do začátku roku 2011 začít přebírat zodpovědnost za zajištění bezpečnosti v některých afghánských provinciích. Vyplývá to z návrhu společného prohlášení, které má být přijato na nadcházející londýnské konferenci o budoucnosti Afghánistánu.

Návrh se zmiňuje o "dohodě, že předání začne v roce 2010 a že afghánské bezpečnostní síly budou do začátku roku 2011 primárně zodpovídat za bezpečnost v určitém počtu provincií a (mise Severoatlantické aliance) ISAF převezme podpůrnou roli".

Návrh také klade důraz na snahu přesvědčit bojovníky radikálního Tálibánu, aby složili zbraně. Afghánistán má proto ustavit organizaci zaměřenou na integraci země, která má "oslovit povstalce". Program smíření chce zaplatit mezinárodní společenství. Jeden z klíčových spojenců Tálibánu Gulbuddín Hekmatjár už naznačil ochotu jednat, ovšem klade si tvrdé podmínk. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám