Hlavní obsah

Atentáty a boje v Pákistánu sílí, vyžádaly si další tři desítky obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Nejméně čtyři lidé zahynuli v sobotu v severozápadním Pákistánu, kde sebevražedný atentátník odpálil nálož v automobilu. Ve stejné oblasti armáda zabila při střetu 22 povstalců a dalších 25 jich zajala při ztrátě dvou svých příslušníků.

Foto: Abdul Rehman , Reuters

Pákistánská armáda v kmenových oblastech

Článek

Sebevražedný atentátník zaútočil na policejní stanici v Gomalu, která leží nedaleko Jižního Vazíristánu. Jednou z obětí se stal policista, další tři mrtví jsou okolojdoucí civilisté.

Radikálové už týž den ráno napadli vojáky na kmenových územích Orakzai a Kurram v severozápadní části země u hranice s Afghánistánem. Ve středu padli dva vojáci a podařilo se zabít 22 vzbouřenců. Dalších 25 jich armáda zatkla. Vojáci podle sdělení armády také vytlačili bojovníky pákistánské větve Tálibán z šesti vesnic v oblasti a obsadili hlavní silnici, kterou by povstalci mohli využít k proniknutí do oblasti.

Území Jižního Vazíristánu v sousedství Afghánistánu je jednou z bašt pákistánského Hnutí Taliban (TTP), které je napojené na teroristickou síť Al-Káida. Toto hnutí je také zodpovědné za řadu atentátů, které si od července 2007 vyžádaly po celé zemi téměř 3000 lidských životů.

Pákistánská armáda zahájila loni v říjnu rozsáhlou ofenzivu v Jižním Vazíristánu proti Tálibánu, do které nasadila 30 000 vojáků a podařilo se jí dostat pod kontrolu řadu měst.

Spojené státy ofenzivu přivítaly, ale naléhají na Islámábád, aby se pustil i do bojovníků, kteří útočí přes hranici na spojenecké síly v Afghánistánu. Pákistánské velení však rozhodně odmítlo zahájit letos další operaci v regionu s tím, že kapacity armády jsou zcela vyčerpány.

Oběti i v Afghánistánu

Čtyři afghánští vojáci přišli v sobotu o život při výbuchu miny na silnici v provincii Vardak. Nálož vybuchla při průjezdu konvoje vardackého guvernéra, který vyvázl bez zranění. Po explozi se konvoj stal terčem palby, která ale nikomu nezpůsobila žádnou újmu.

Vardak leží jižně od afghánské metropole Kábulu a mají zde silné pozice ozbrojenci Tálibánu, který se k útoku přihlásil Vojákům se podařilo po incidentu zajmout dva bojovníky hnutí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám