Hlavní obsah

V Nigérii našli dalších 150 obětí střetů muslimů a křesťanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jos

Ve vesnici Kurzu Karama u města Jos ve střední Nigérii, kde minulý týden vzplály tvrdé střety mezi křesťany a muslimy, se našlo 100 až 150 těl dalších obětí. Byly ve studnách a v jámách na splašky. Je možné, že konflikt si vyžádal už 600 mrtvých.

Článek

"Dosud jsme ve studnách našli 150 těl. Ale dalších 60 lidí se pořád pohřešuje," řekl AFP náčelník vesnice Kuru Karama ležící 30 kilometrů od města Jos v centrální Nigérii. Jiné údaje uvádějí, že ve studnách a odpadních jámách bylo nalezeno sto těl.

BBC uvedla, že starší lidé se ukrývali v dírách v zemi po mnoho hodin, aby se nestali obětí násilí.

Místní úřady zatím počet obětí neuvedly. Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže citovaného AFP ve střetech od neděle zemřelo nejméně 160 lidí. Agentura Reuters v minulých dnech tvrdila, že na obou stranách je přes 460 obětí. Při přičtení dalších sto padesáti obětí by tam počet mrtvých mohl dosáhnout šesti set. Nejméně pět tisíc lidí z města Jos utekl. [celá zpráva]

Násilí propuklo minulou neděli, když skupina muslimských mladíků ozbrojená kameny a noži v Josu napadla příslušníky křesťanské komunity a zapálila jeden z místních kostelů. Křesťané se zase bouřili, že se v jejich čtvrti staví mešita.

Koncem týdne byl v oblasti vyhlášen celodenní zákaz vycházení, což napomohlo zklidnění situace, která ale zůstává napjatá. Zákaz vycházení už byl částečně omezen, aby si lidé mohli obstarat potraviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám