Hlavní obsah

USA ponechají v Afghánistánu a Pákistánu civilní týmy

Washington

Spojené státy si chtějí v Afghánistánu a Pákistánu ponechat výraznou civilní přítomnost i po stažení bojových jednotek z oblasti. Americká vláda rovněž oznámila, že by Pákistánu na boj proti povstalcům mohla poskytnout několik monitorovacích bezpilotních letadel. Velení NATO v Afghánistánu zase plánuje zpřísnění pravidel pro noční nálety těchto na dálku naváděných strojů.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates s pákistánským premiérem Júsufem Rázou Gíláním

Článek

Američané chtějí v regionu působit dlouhodobě i po stažení z Afghánistánu, jehož začátek americký prezident Barack Obama plánuje v polovině přespříštího roku. "Zatímco naše bojová mise v Afghánistánu není časově neomezená, zůstaneme dlouho politicky, diplomaticky a ekonomicky činní v Afghánistánu a Pákistánu, abychom ochránili naše přetrvávající zájmy v regionu," uvedlo ministerstvo zahraničí v materiálu nazvaném Strategie stabilizace pro Afghánistán a Pákistán.

Americká diplomacie uznává, že USA nemohou Afghánistán opustit podobně jako v roce 1989 po odchodu Sovětů. Civilní úsilí prý musí pokračovat i po ukončení vojenské mise, aby se Afghánistán nestal útočištěm pro islamistické fundamentalisty z al-Kajdy.

Washington podle zprávy ministerstva zahraničí už nyní chystá výrazné zvýšení počtu odborníků z civilního sektoru v Afghánistánu. Mají pomáhat při obnově jeho zemědělství, posilování vládních struktur a podpořit úsilí o reintegraci tálibů, kteří se zřeknou vazeb na teroristickou organizaci al-Kajda.

Experty mají poskytnout mimo jiné ministerstva zemědělství, financí a spravedlnosti, ale také Agentura pro potírání narkotik (DEA) a Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Pákistán chce nevyzbrojená letadla

Pentagon po čtvrteční návštěvě ministra obrany Roberta Gatese v Islámábádu oznámil, že by USA mohly Pákistánu poskytnout asi deset bezpilotních letadel na boj proti islamistům. „Ano, uvažujeme o některých taktických bezpilotních vzdušných strojích,“ řekl Gates. Agentura AP s odkazem na nejmenované americké představitele uvedla, že jde o dvanáct strojů Shadow, které jsou menší než vyzbrojené Predatory a Reapery.

Nálety bezpilotních letounů, které USA v Pákistánu vedou z Afghánistánu, jsou jedním z hlavních zdrojů protiamerických nálad v zemi. Útoky si kromě životů povstalců vyžádaly i nemálo obětí mezi civilisty. Prezident Ásif Alí Zardárí řekl, že Pákistánci by byli méně kritičtí, kdyby letadla používala pákistánská armáda.

NATO omezí noční nálety

Mluvčí Severoatlantické aliance mezitím řekl AP, že NATO v Afghánistánu omezí noční nálety na soukromé domy, aby zabránila narůstajícímu hněvu veřejnosti. Nová pravidla budou vydána v příštích dnech, i když podle kontraadmirála Gregoryho Smithe tím spojenci ztratí některé taktické výhody.

AP uvedla, že stížnosti na noční operace, při nichž muži vstupují do domů, kde spí ženy, se staly nejčastějšími od té doby, co loni velitel spojenců generál Stanley McChrystal nařídil omezit nálety a nasazení zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám