Hlavní obsah

Tři Britové a Kolumbijec unesení v Nigérii jsou na svobodě

Lagos

Tři Britové a Kolumbijec, které unesli neznámí ozbrojenci 12. ledna při útoku na konvoj nedaleko ropného střediska Port Harcourt v jižní Nigérii, dnes byli propuštěni. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na policii. Na severu Nigérie se opět rozpoutaly náboženské boje, které si od neděle podle agentury AP vyžádaly 27 životů.

Článek

Čtveřice v zemi pracovala pro dánskou společnost spolupracující s ropnou firmou Royal Dutch Shell. Únosci za ně požadovali výkupné, vláda pak slíbila odměnu za informace, které povedou k jejich osvobození.

Policejní mluvčí podle agentury AP odmítla sdělit, jestli bylo výkupné zaplaceno. Propuštění údajně "všichni vypadají dobře".

Únosy zaměstnanců ropných zařízení jsou v tomto západoafrickém státě poměrně běžné. Většinou za nimi stojí ozbrojenci z jižních částí země požadující rovnější rozdělení příjmů plynoucích z těžby ropy. Jejich činnosti v současnosti nahrává několikatýdenní nepřítomnost nigerijského prezidenta, který se léčí v Saúdské Arábii.

Na severu země se naopak znovu objevují náboženské nepokoje. Od neděle zde při střetech mezi muslimy a křesťany přišlo o život nejméně 27 lidí a dalších více než 300 bylo zraněno. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na tamní duchovní a mluvčího vlády. Podle informací Červeného kříže domovy kvůli střetům muselo opustit asi 5000 lidí.

Násilnosti v severonigerijském městě Jos začaly v neděli, kdy mladí muslimští výtržníci zapálili křesťanský kostel. V plamenech se pak ocitly také mešity a další domy a kostely.

Britský zpravodajský server BBC uvádí, že příčinou nepokojů může být spor ohledně výstavby domů poničených po sérii náboženských střetů v roce 2008. Tehdy při nich zemřelo nejméně 200 lidí. V roce 2001 zde při podobných násilnostech zemřelo nejméně tisíc lidí.

V Josu nyní platí noční zákaz vycházení, v jeho ulicích je údajně klid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám