Hlavní obsah

Senegal vyzval Haiťany k návratu do Afriky, nabídl jim území

Dakar

Senegalský prezident Abdoulaye Wade nabídl obyvatelům zemětřesením zdevastovaného karibského státu Haiti území k osídlení. Informovalo o tom v neděli BBC. Haiťané jsou podle něj původně dětmi Afriky a někteří z bývalých otroků, kteří zemi založili, pocházeli právě ze Senegalu.

Foto: Emilie Regnier , Reuters

Senegalský prezident Abdoulaye Wade

Článek

„Prezident z dobré vůle nabízí repatriaci každému Haiťanovi, který by se chtěl vrátit tam, odkud pochází,“ uvedl prezidentův mluvčí.

Úterní tragické zemětřesení si vyžádalo desítky tisíc obětí a zanechalo statisíce lidí bez střechy nad hlavou. Budovy se změnily v suť, distribuce humanitární pomoci vázne a lidé prchají ze zdevastovaného hlavního města Port-au-Prince.

„Senegal je připraven jim nabídnout parcely, či dokonce celý region. Záleží na tom, kolik Haiťanů se rozhodne nabídky využít,“ řekl mluvčí. „Pokud to budou jen jednotlivci, dostanou domy nebo malé kousky půdy. Pokud bude jejich příliv masový, jsme připraveni jim věnovat celý region,“ dodal.

Zdůraznil přitom, že území, které by měli Haiťané dostat, neleží v suchých pouštních oblastech země, nýbrž v její úrodné části.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám