Hlavní obsah

FBI se u podobizny bin Ládina inspirovala fotografií španělského poslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský poslanec Gaspar Llamazares se rozčílil, když zjistil, že jeho fotografii použili agenti FBI při vytváření dnešní možné podobizny nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina. Ve Spojených státech se prý poslanec již nebude cítit bezpečně. Informoval o tom v sobotu španělský list El Mundo.

Foto: Repro FBI, Novinky

Na fotografii vlevo poslanec Gaspar Llamazares jako bin Ládin

Článek

FBI uvedla, že zveřejnila novou podobiznu bin Ládina na základě jeho fotografie z předchozích let. El Mundo ale cituje mluvčího FBI Kena Hoffmana, jenž přiznal, že pro tvorbu snímků, jejichž účelem bylo upravit bin Ládinovu podobu v souladu s postupujícím věkem, použili agenti také fotografii Llamazarese.

Na jednom z nových snímků je bin Ládin vyobrazen bez svého tradičního turbanu a s krátce zastřiženými vousy a vlasy. Jeho tvář nese patrné známky zestárnutí, Llamazaresovi se však bezpochyby podobá.

Člen Komunistické strany Španělska Llamazares nad snímky vyjádřil velké rozhořčení. Jelikož bude spojován s nejhledanějším mužem světa, nebude se prý v USA již cítit bezpečně.

Foto: Profimedia.cz

Španělský poslanec Gaspar Llamazares

Po bin Ládinovi, jenž je obviněn z teroristických útoků na USA ze září 2001, pátrají Spojené státy již řadu let. Odměna na jeho dopadení činí 50 miliónů dolarů (asi 896 miliónů korun).
Podle vyšetřovatelů se bin Ládin nachází pravděpodobně v okolí hranice mezi Pákistánem a Afghánistánem. Americký ministr obrany Robert Gates ale nedávno připustil, že USA neví, kde se vůdce teroristické sítě a-Kajda ukrývá.
Bin Ládin se naposledy objevil na videu zveřejněném v září 2007. Záznam byl ale zřejmě staršího data.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám