Hlavní obsah

Afrika a Asie zažily prstencové zatmění Slunce

Aktualizováno

Obyvatelé asi 300 kilometrů širokého pásu procházejícího od centrální části Afriky přes jih Indie, jihovýchodní Asii až po střední Čínu v pátek dopoledne zažili nejdelší prstencové zatmění Slunce třetího milénia. Podobné nastane za více než tisíc let 23. prosince 3034. Na nejdelší dobu - na jedenáct minut a osm sekund - zakryl Měsíc Slunce nad Indickým oceánem.

Článek

Podívaná tisíciletí, jak zatmění nazvala média, započala v západním cípu Středoafrické republiky. Měsíc v novu, kdy není přivrácená část jeho povrchu k Zemi osvětlena Sluncem, zakryl v 6:14 SEČ vycházející africké slunce.

Obyvatelé keňského hlavního města Nairobi nezvyklou událost sledovali v ulicích se slunečními filtry a fotili si ji mobilními telefony, uvedl web nation.co.ke. "Žáci opustili třídy a připojili se k obyvatelům města, aby podívanou sledovali," dodal server.

Oblast prstencového zatmění, takzvaná antumbra, se z Afriky přesunula severovýchodním směrem nad Maledivy. Maledivská metropole Malé byla podle americké vesmírné agentury NASA nejlepším místem pro pozorování na světě.

V Indii instalovali v ulicích obrazovky

Na jižní cíp Indie vstoupil stín v 9:27 SEČ. V ulicích měst jihoindického svazového státu Tamilnádu se shromáždily tisíce zvědavců. Úřady zde instalovaly k teleskopům plazmové obrazovky, aby lidé mohli soupeření Slunce s Měsícem sledovat bez rizika poškození zraku. V metropoli a severnějších oblastech země bylo vidět částečné zatmění.

Foto: Krishnendu Halder , Reuters

Školáci v indickém Hyderabadu při sledování zatmění Slunce

V Indii se prstencové zatmění Slunce naposledy objevilo 22. listopadu 1965, další a mnohem kratší se očekává 21. června 2020, napsal zpravodajský server samaylive.com. Tuto zemi si jako stanoviště pro pozorování zvolila řada vědců z celého světa.

Někteří Indové se po dobu zatmění z náboženských důvodů zdrželi domácích prací, jídla a vaření. Řada z nich považuje přírodní úkaz, který tentokrát připadl na druhý den hinduistického svátku Kumbh mélá, při němž se v indických posvátných řekách koupají miliony lidí, za obzvláště příznivé znamení. Někteří s nimi ovšem takové nadšení nesdíleli a raději se uzamkli doma.

Foto: Noor Khamis , Reuters

Prstencové zatmění Slunce v Keni

"Svatá koupel během slunečního zatmění je velmi zbožný akt. Je velmi příznivá, obohacující a může poskytnout spásu," citovala agentura Reuters jistého kazatele v Hardváru, kde se náboženská slavnost koná.

Přes stát Mizórám na severovýchodě opustil měsíční stín Indii a přes Barmu vstoupil do Číny. Svou pouť, pozorovatelnou ze Země, ukončil v 9:59 SEČ na čínském poloostrově Šan-tung.

"Mnoho amatérských astronomů si vzalo v práci volno a utratilo mnoho peněz, aby mohli přicestovat a pozorovat (zatmění)," prohlásil Lin Čching z šešanské astronomické stanice v Šanghaji.

Foto: Vincent Du , Reuters

Prstencové zatmění Slunce nad čínským Tchien-ťinem

Foto: China Daily, Reuters

Čínští školáci sledují zatmění Slunce.

Foto: Ali Jarekji, Reuters

Lidé v Ammánu se modlí během zatmění.

Pás, kde bylo možné vidět prstencové zatmění, byl dlouhý asi 12 900 kilometrů a pokryl 0,87 procenta povrchu Země. Podívaná trvala tři hodiny a 45 minut, uvedl web NASA. Ve východní Evropě, většině Afriky a Asie bylo pozorovatelné částečné zatmění Slunce.
Zatmění Slunce působí Měsíc. Je sice čtyřistakrát menší než tato Zemi nejbližší hvězda, ale je zase čtyřistakrát blíž Zemi, a tak kotouče obou těles na obloze zabírají téměř stejnou plochu. Měsíc proto může za příznivých okolností nakrátko Slunce zakrýt.
Prstencové zatmění nastává, když je Měsíc v největší vzdálenosti od Země. Celé Slunce tedy nezakryje a kolem temného disku Měsíce září okraj Slunce.

Reklama

Výběr článků

Načítám