Hlavní obsah

Terčem útoku bezpilotních letadel byl šéf pákistánského Tálibánu, vyvázl nezraněn

Islámábád
Aktualizováno

Deset islámských radikálů zahynulo ve čtvrtek v pákistánském Severním Vazíristánu po útoku dvou bezpilotních letadel. Uvedla to BBC s odvoláním na pákistánské představitele. Terčem útoku byl šéf pákistánského Tálibánu Hakimulláh Mehsúd. Tálibán uvedl, že je naživu, protože z místa útoku odjel před dopadem raket.

Článek

Zasažen byl tábor v oblasti Pasalkot u hranic s Afghánistánem. Místo bylo dříve využíváno jako náboženská škola. Rakety budovu zasáhly ráno. Podle zpravodajských informací měl být v Pasalkotu přítomen šéf pákistánského Tálibánu Hakimulláh Mehsúd.

Jeho přítomnost v oblasti potvrdil mluvčí Tálibánu Azam Tárik, ale pro tiskovou agenturu AFP uvedl, že Mehsúd je naživu a v pořádku: "Je naživu a v úplném bezpečí. Opustil místo před tím, než došlo k útoku bezpilotních letadel."

Pokud by byl zabit, jednalo by se již o druhého vůdce pákistánského Tálibánu, kterého zabil útok bezpilotních letadel. Loni v létě se podařilo bezpilotním letadlům zabít jeho předchůdce Bajtulláha Mehsúda. [celá zpráva]

Mehsúdovu smrt však loni Tálibán také nejdříve rezolutně popíral.

Severní Vazíristán je jednou z oblastí, kde nacházejí bezpečné úkryty radikálové z Tálibánu a al-Káidy.

Jedná se už o pátý útok bezpilotních letadel na Severní Vazíristán od počátku letošního roku, píše BBC. USA, které tyto útoky podnikají, se k nim nehlásí. Pákistán je kritizuje. Při útocích zahynuly stovky lidí, včetně mnoha civilistů.

Spojené státy v poslední době zintenzivňují nálety na kmenových územích Pákistánu u hranic s Afghánistánem, aby oslabily Tálibán, který je v Afghánistánu na postupu. Chtějí také pomoci Pákistánu, který se snaží porazit pákistánskou větev organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám