Hlavní obsah

Haiti po zemětřesení: hlad, rabování, strach z epidemií

Port-au-Prince
Aktualizováno

Do haitského města Port-au-Prince, zdevastovaného úterním zemětřesením o síle sedmi stupňů Richterovy škály, začala ve čtvrtek ráno proudit mezinárodní pomoc. Město pociťuje nedostatek pitné vody, panují obavy z epidemií a rabování. Z města byla slyšet střelba. Záchranáři vyhledávají přeživší zavalené osoby, odklízejí trosky a poskytují pomoc zraněným. CNN citovala haitského vládního úředníka, že počet obětí mohl dosáhnout sta tisíce.

Haiti několik dní po zemětřeseníVideo: ČTK

 
Článek

Zničeny nebo poškozeny jsou budovy cizích velvyslanectví, ruiny zůstaly po nemocnicích a školách. Odhady počtu mrtvých se pohybují mezi 50 000 až 500 000 - skutečný počet obětí ale zatím nikdo nezná.

Organizace Lékaři bez hranic uvedla, že zaznamenala "masivní příliv zraněných do svých polních nemocnic". Mnoho z nich má četná poranění. Většina nemocnic byla zničena a nefunguje.

"Stovky tisíc lidí spí v ulicích, protože přišli o domovy. Setkáváme se s otevřenými zraněními, včetně úrazů hlavy. Problém je, že momentálně nemůžeme posílat pacienty do chirurgických zařízení. Městská zdravotnická zařízení jsou natolik poškozena, že nemohou poskytovat zdravotní péči právě ve chvíli, kdy je tak akutně potřeba,“ uvedl člen Lékařů bez hranic Hans van Dillen. Podle něj není Port-au-Prince schopné vypořádat se s katastrofou těchto rozměrů.

Lidé se také bojí vrátit do poškozených domů a raději tráví noc venku. Jeden z obyvatel CNN sdělil: "Školy, domy, kostely, obchody, hotely, historické budovy - celé desítky jich zmizely."

Haitský prezident René Preval řekl CNN: "Potřebujeme hlavně zdravotnickou pomoc. Některé z nemocnic se zřítily." 

Svět pomáhá

Zahájit mohutnou záchrannou akci na pomoc karibskému státu nařídil americkým ozbrojeným silám prezident Barack Obama. Na ostrov míří deset amerických válečných lodí, vrtulníky a dopravní letouny, na cestě jsou i dva tisíce příslušníků námořní pěchoty. O vyslání dalších tisícovek vojáků se uvažuje.

Ministryně zahraničí Hillary Clintonová a ministr obrany Robert Gates zrušili své zahraniční návštěvy, prezident Obama přeorganizoval svůj čtvrteční program, aby se mohl haitské krizi osobně věnovat. Sedmdesátičlenný záchranný a vyhledávací tým je připraven do Port-au-Prince vyslat kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.

Foto: Eliana Aponte, Reuters

Zaměstnanci Červeného kříže nakládají bedny se zdravotnickým materiálem, které budou zaslány na Haiti.

Světová banka slíbila Haiti 100 miliónů dolarů (1,8 miliardy Kč) a oznámila, že má v úmyslu mezinárodní finanční pomoc koordinovat. OSN vyčlenila ze svého zvláštního fondu deset miliónů dolarů, přestože sama na Haiti zřejmě ztratila desítky lidí. Budova stabilizační mise v Port-au-Prince se zřítila, nezvěstných je téměř 150 lidí, 16 mrtvých bylo zatím identifikováno.

Z Francie odletěl tým pětašedesáti odborníků na rozebírání zřícených budov, Španělsko na Haiti vyslalo tři letadla záchranářů se stovkou tun stanů a pokrývek. Izrael posílá skupinu elitních armádních lékařů a inženýrů. Pomoc už dorazila z Kanady a z Islandu, který dodal deset tun vyprošťovacího materiálu.

Záchranářské týmy se připravena na Haiti zaslat i česká vláda. Rozhodnutí padne v pátek, kdy o pomoci postižené zemi bude jednat Evropská unie. Premiér Jan Fischer to oznámil ve čtvrtek po setkání se šéfem ODS Mirkem Topolánkem. Návrh výše finanční pomoci má navrhnout ministr zahraničí Jan Kohout. 

Rabování zhoršuje situaci

První případy rabování byly zaznamenány jen několik hodin po zemětřesení, kdy skupiny lidí odnášely zboží ze zničeného supermarketu. Je nutné si uvědomit, že Haiti je jednou z nejchudších zemí světa. V noci na čtvrtek byla v ulicích zdevastovaného města slyšet střelba. 

Haiti

Rozloha - 27 750 kilometrů čtverečných

Počet obyvatel - 8,925 miliónu obyvatel (odhad z roku 2008)

Hlavní město - Port-au-Prince (1,721 milionu obyvatel; odhad 2008)

Etnické složení - 95 procent černoši, pět procent mulati a běloši

Oficiální jazyk - francouzština (kreolizovaná forma)

Prezident - René Préval, od května 2006

Premiér - Jean-Max Bellerive, od listopadu 2009

Bývalá francouzská kolonie; která vyhlásila nezávislost v lednu 1804, se nachází v západní části ostrova Haiti (Hispaniola) ve Velkých Antilách v Karibském moři; na západě sousedí s Dominikánskou republikou. Chudá země je zmítána častými nepokoji a bouřemi i převraty. Proto jsou v zemi rozmístěny jednotky OSN.

Jde o nejchudší americkou zemi a jednu z nejchudších zemí světa. Skoro čtyři pětiny Haiťanů mají na den méně než dva dolary, přičemž více než polovina populace musí vystačit dokonce s méně než jedním dolarem na den. Inflace v roce 2008 činila 10,1%, HDP se v témže roce odhadovalo na 11,5 miliardy dolarů (přibližně 208 miliard Kč).

CNN také uvádí šokující případ velmi promyšleného rabování. Jeden ze zdravotnických pracovníků popisoval, jak lidé v panice před možnou vlnou tsunami utíkali od pobřeží do vyšších poloh a na místě nechávali svůj skromný majetek, kterého se posléze zmocnily rabující osoby. CNN spekulovala o tom, že by mohlo jít o záměrně vyvolanou paniku z cílem zmocnit se majetku.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám