Hlavní obsah

Dva osmiletí chlapci zachránili tonoucího muže

– Adelaide

Jako o hrdinech hovoří australská média o dvou osmiletých chlapcích, kteří zachránili tonoucího muže z rozbouřeného moře na severovýchodním pobřeží Austrálie. Podle profesionálních záchranářů to byl vzhledem k jejich věku mimořádný výkon, napsala v úterý agentura AP.

Článek

Mladí surfaři Jake Satherley a Spencer Jeams o víkendu zahlédli muže ve středním věku, jak bojuje s nebezpečnými proudy u pláže Northcliffe v australském státě Queensland. "Viděli jsme, jak zvedá ruku a volá ´pomoc, pomoc´. Tak jsme se k němu dostali a vytáhli ho na naše (surfařské) prkno," řekl Satherley australskému serveru ABC.

Moře u queenslandského pobřeží bylo o víkendu podle pobřežní hlídky pro surfaře nebezpečné. Pouze na jihovýchodě Queenslandu záchranáři vytáhli z vln více než 40 lidí a sedm plavců muselo být ošetřeno v nemocnici.

Chlapci, kteří navštěvují místní surfařsko-záchranářský kurs pro děti do 14 let, se však prý nepříznivých podmínek nebáli.

"Zabývám se záchranářstvím se surfem už 30 let a nikdy jsme neviděl někoho tak mladého, aby vyrazil na pomoc někomu o tolik staršímu," řekl vedoucí kursu David Shields. "Jsme na ně i na to, jak instinktivně zareagovali na vzniklou situaci, moc pyšní," řekl. Chlapci podle něj za hrdinství dostanou medaile a náležité ocenění.

V australských programech pro mladé záchranáře je zapsáno asi 50 000 dětí ve věku od pěti do 13 let, uvádí australská organizace záchranářů Surf Life Saving Australia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám