Hlavní obsah

Američané nestačí analyzovat videa z bezpilotních letadel

Novinky, rei

Americká armáda nasazuje stále hojněji v konfliktních oblastech bezpilotní letadla. Používá je v Iráku i v Afghánistánu, odkud jsou na dálku řízené stroje vysílány i přes hranici nad pákistánská kmenová území, která se stala novou baštou povstalců z Tálibánu. Letadla mimo jiné shromažďují pomocí kamer informace, které ale armáda přestává zvládat analyzovat.

Foto: US Defense Handout, ČTK

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Článek

List The New York Times (NYT) uvedl, že za loňský rok bylo v Afghánistánu a Iráku natočeno třikrát tolik materiálu co v roce 2007. Celkem by to vydalo na 24 let nepřetržitého sledování. Materiálu navíc přibude, protože je naplánováno nasazení více letadel, z nichž některé mají deset kamer, přičemž v budoucnu se počítá až se třiceti či dokonce pětašedesáti.

Záběry se vyhodnocují okamžitě po odeslání na některou ze základen, aby o případném pohybu povstalců mohly být včas varovány jednotky v terénu, nicméně odborníci věří, že by mohly sloužit k hlubší analýze, například šablon jednání rebelů v různých situacích. Dosud se ale Američané byli schopni vrátit jen ke zlomku pořízených snímků, přestože na problém vyhodnocování informací upozorňovala už komise vyšetřující útoky z 11. září a po vánočním neúspěšném atentátu na letadlo nad Detroitem i prezident Barack Obama.

Letectvo a další armádní složky se podle NYT zatím obrátily na televize, od nichž se učí, jak rychle stahovat a sdílet videoklipy a zobrazovat směs dat způsobem, který by urychlil a usnadnil rozbor. Změnu má přinést nový počítačový systém za půl miliardy dolarů.

Jeden z předních zpravodajských důstojníků letectva generálporučík David A. Deptula přiznává, že by armáda brzy mohla „plavat v senzorech a topit se v datech“. Dodal, že letectvo najme dalších 2500 analytiků a část informací si budou muset přebírat jednotky na zemi.

Americké bezpilotní stroje Predator a Reaper jsou v konfliktních zónách používány tak často, že většina velitelů v Afghánistánu váhá vypravit konvoj, jestliže nemá jejich podporu. Letouny také pomáhají při dopadení povstalců a vyhledávání úkrytů zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám