Hlavní obsah

Čína oznámila úspěšný test protiraketového štítu

– Peking
Právo, pur

Čínská armáda provedla v pondělí úspěšnou zkoušku protiraketové obrany. Oznámila to státní média. Test se týkal „technologie pozemní rakety určené k ničení útočící střely ve střední fázi letu“, informovala jednou větou agentura Nová Čína. Podle ní byl proveden na čínském území, „dosáhl očekávaného cíle, byl obranný a nemířil proti žádné zemi“.

Foto: Nir Elias, Reuters

Nosiče čínských raket na přehlídce. Ilustrační foto

Článek

Jak připomíná agentura AP, Čína je uprostřed procesu výrazné modernizace vojenské technologie. Opírá se přitom o dvouciferné roční zvyšování vojenských výdajů. Raketové technice pak přikládá mimořádný význam, aby zúžila rozdíly vůči ozbrojeným silám USA a jiných států.

Nová Čína bližší podrobnosti neuvedla. Podle AP se má ale za to, že Peking rozvíjí řadu programů zaměřených na sestřelení „neviditelných“ letadel technologie Stealth a zasažení či zničení střel s plochou dráhou letu a přesně naváděných zbraní.

Peking dráždí střely Patriot

Peking informoval o testu jen pár dní poté, co kritizoval prodej amerických protiraketových střel Patriot na Tchaj-wan, který ve středu schválily USA, a pohrozil bojkotem amerických společností, které mají kromě dodávek pro Tchaj-wan obchodní styky také s Čínou.

Americké ministerstvo zahraničí ve středu oznámilo zakázku, která povoluje firmě Lockheed Martin prodej blíže nespecifikovaného počtu střel Patriot. Tyto střely mohou při případném útoku zneškodnit čínské rakety krátkého a středního doletu.

Zakázka by měla završit zbrojní balíček v hodnotě 6,5 miliardy dolarů (118 mld. Kč), který schválil bývalý prezident George W. Bush koncem roku 2008. Washington oznámil úmysl ukončit několikaměsíční zmrazení dodávek v pátek, upřesnila ČTK.

Peking považuje Tchaj-wan za své území a v minulosti často hrozil, že ho obsadí, pokud by ostrov podnikl formální kroky k uplatnění své faktické nezávislosti. USA jsou podle AP vázány zákonem k dodávkám obranných zbraní Tchaj-wanu, jimiž by mohl čelit případné invazi Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám