Hlavní obsah

Z útoků somálských pirátů mají prospěch místní rybáři

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé na východě Afriky mohou být somálským pirátům vděční za jednu věc - více ryb v pobřežních vodách. Podle agentury AP v oblasti nepovoleně lovilo množství komerčních plavidel, která se tam teď kvůli pirátům neodváží.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Článek

„Je tu teď spousta ryb, dokonce víc, než lidé mohou využít, protože cizí rybáře odstrašili piráti,“ uvedl Athman Seif, ředitel námořní asociace v keňském Malindi.

„Loni jsme měli zatím vůbec nejlepší sezónu na mečouny. Jediným vysvětlením je, že je někdo někde neloví. Je bez diskuse, že přerušení komerčního lovu udělalo rozdíl,“ řekl Howard Lawrence-Brown, majitel rybářské společnosti Kenya Deep Sea Fishing, s tím, že komerční lodě zabijí všechno i u dna a mohou nechat roztažené sítě 24 hodin.

Vracejí se i vymizelé druhy

Místní lidé potvrzují, že se z lovu vracejí s většími úlovky než kdy dřív a platí to pro všechny druhy.

„Některé vymizelé druhy jako barakuda, oranda a další jsou zpět,“ uvedl rybář Abdi Alí. To samé zaznamenali v Somálsku, což se na trhu v Mogadišu projevilo ve větší nabídce ryb za nižší ceny.

„Bývaly dny, kdy jsem se na moře vydal brzy, abych něco chytil, ale vracel jsem se s prázdnou. Teď je tu spousta ryb, chytíte je všude," doplnil padesátiletý rybář Bakar Osman.

Podle AP vzrostly příjem a kvalita života místních rybářů, kteří si mohou dovolit poslat děti do školy a nakoupit lepší lodě a vybavení.

Počet pirátských útoků ve vodách Adenského zálivu, ale třeba i u Seychel, v posledních letech narůstá. Piráti si unášením lodí přišli na milióny dolarů výkupného. V současnosti zadržují nejméně deset lodí a přes 200 námořníků. Místní rybáři potvrzují, že pirátské útoky jsou nevybíravé a drsné - i oni se stávají terči.

Podle Školy mezinárodní studií S. Rajaratnama v Singapuru je roční hodnota ilegálního výlovu jen v somálských vodách 90 a 300 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám