Hlavní obsah

Kvůli pěti tisícům kusům dobytka padlo v bojích již 139 Súdánců

Juba

Při posledních etnicky motivovaných střetech v jižním Súdánu zahynulo nejméně 139 osob. Spor se roznítil kvůli krádeži pěti tisíc kusů dobytka, které jeden z místních kmenů odvedl z vesnice znepřáteleného kmene. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Podle ní může být počet mrtvých i dvojnásobný.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Bojovníci kmene Nuer zaútočili v sobotu na vesnici pasteveckého kmene Dinka. Podle zástupce guvernéra jihosúdánského federálního státu Varab Sabina Makany útočníci zabili nejméně 139 lidí a dalších 54 zranili.

Není známo, kolik bylo při bojích zabito příslušníků kmene Nuer, podle Makany ale může být počet mrtvých na druhé straně stejně vysoký.

Kvůli kmenovému násilí na jihu Súdánu přišlo podle odhadů OSN loni o život více než 1200 osob. Desítky tisíc lidí musely ve stejném období opustit své domovy. Kmenové násilí způsobené spory o půdu, vodu či dobytek je v této části Afriky poměrně běžné.

Jeho prudký nárůst v posledních měsících je ale znepokojivý. Analytici se obávají návratu občanské války, která si v letech 1983-2005 vyžádala v Súdánu dva milióny lidských životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám