Hlavní obsah

Austrálie má za sebou nejteplejší dekádu za sto let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Uplynulých deset let bylo v Austrálii nejteplejší dekádou od začátku sledování teplotních výkyvů v roce 1910. Oznámil to v úterý australský meteorologický úřad. Od roku 1940 se přitom kontinent každoročně otepluje.

Článek

V letech 2000 až 2009 byla průměrná teplota o 0,48 stupně Celsia nad australským teplotním průměrem z let 1961 až 1990. Rok 2009, kdy při požárech vyvolaných třemi rekordními vlnami veder zahynulo 173 lidí, byl přitom druhým nejteplejším rokem ve statistikách. Letošek má být s teplotami mezi půl až jedním stupněm nad teplotním průměrem ještě teplejší.

"Zaznamenáváme tyto stoupající teploty nejen v Austrálii, ale globálně. Změny klimatu a globální oteplování zřetelně pokračují," řekl agentuře Reuters hlavní klimatolog David Jones.

I když velké části země v minulosti strádaly dlouhotrvajícím suchem, v severních oblastech naopak častěji pršelo. "Vidíte ten paradox - země se obzvláště na severu stává vlhčí, ale zároveň se otepluje," poznamenal.

V současné době je pod vodou severní část státu Nový Jižní Wales. Jak uvedl australský zpravodajský server ABC, v jedné z nejvíce postižených oblastí u města Coonamble voda po pondělní kulminaci pomalu opadává. Asi tisíc lidí se po evakuaci mohlo vrátit do svých domovů.

Austrálie je jedním z nejteplejších a nejsušších kontinentů. Patří však k největším světovým znečišťovatelům počítáno podle emisí oxidu uhličitého na jednoho obyvatele a boj se změnou klimatu je často diskutovaným tématem domácí politiky. Vůči teorii globálního oteplování jsou skeptičtí především někteří členové opozice.
Podle Světové meteorologické organizace byl rok 2009 celosvětově pátým nejteplejším zaznamenaným rokem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám