Hlavní obsah

Jihoafrický prezident si přibral třetí manželku a tančil polonahý na svatbě

Nkadla

Prezident Jihoafrické republiky (JAR) Jacob Zuma, příslušník kmene Zulu, který umožňuje mnohoženství, v pondělí vstoupil do manželství se třetí ženou. Byla to jeho pátá svatba. Osmašedesátiletý prezident Zuma za manželku pojal sedmatřicetiletou Tobeku Madibovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polonahý jihoafrický prezident tančil na své svatběVideo: Reuters

 
Článek

Obřad podle tradičních zvyklostí se konal v Zumově rodné vesnici Nkandla v jihoafrické provincii KwaZulu-Natal. Zuma a Madibová již mají tři děti.

Před právě uzavřeným sňatkem byl Zuma v manželství s první a čtvrtou manželkou, které si vzal v letech 1973 a 2008. S druhou manželkou se v roce 1998 rozvedl a jeho třetí žena v roce 2000 spáchala sebevraždu. Podle oficiálního životopisu má 19 dětí a s nejméně jednou ženou je zasnouben.

Zuma manželství s několika ženami současně v minulosti opakovaně obhajoval. "Je tu mnoho politiků, kteří skrývají milenky a děti a předstírají, jak jsou monogamní. Já dávám přednost otevřenosti. Miluji své manželky a na své děti jsem pyšný," řekl kdysi v televizním rozhovoru.

Mnohoženství je v JAR povoleno. Příkladem je muž, který se v září oženil rovnou se čtyřmi ženami najednou.

Mnohoženství v zemi s jedním z nejvyšších počtů nakažených virem HIV na světě však kritizují aktivisté bojující proti nemoci AIDS, kterou virus HIV způsobuje. Jak uvádí korespondenti serveru BBC, staví se proti této praktice také mladí Jihoafričané, podle kterých nemá mnohoženství v moderní společnosti místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám