Hlavní obsah

Ruský velitel nechal bez tepla vojenské městečko ve 40stupňových mrazech

Novinky, ČTK, aš, Interfax

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský podplukovník Konstantin Kondrašov je od úterý stíhán, protože ve čtyřicetistupňových mrazech ponechal bez tepla skoro čtrnáct dní dvě tisícovky obyvatel vojenského městečka Step na Sibiři. Když teplota venku klesla k minus 47 stupňům Celsia a v bytech pod bod mrazu, stovka žen a dětí vojáků musela být evakuována do okolních nemocnic a sanatorií.

Článek

Stíhání potvrdil agentuře Interfax mluvčí Hlavní vojenské prokuratury Roman Dmitrijev. "Na základě prověrky byly zahájeno trestní stíhání," oznámil mluvčí prokuratury. "Navzdory požadavkům nadřízených během příprav k topné sezóně Kondrašov nepodnikl náležité kroky k odstranění závad," dodal.

Kondrašov nijak neřešil havárii v kotelně v posádkovém městečku v Zabajkalí, přestože to spadalo do jeho kompetence náčelníka posádky. Za nedbalost mu hrozí pokuta, až roční nápravné práce či tři měsíce vězení.

Kotelna ve vojenském městečku pocházela ještě ze 70. let minulého století a nikdy se neopravovala. Zařízení selhalo za tuhých mrazů. V domech panovala taková zima, že popraskaly radiátory.

Nakonec se kotelnu podařilo zmobilizovaným týmům opravářů opět uvést do chodu. Náhradní součástky byly dopraveny letecky. Situace v městečku se podle armády už vrátila k normálu, takže evakuovaní se budou moci v nejbližší době vrátit domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám