Hlavní obsah

Výbuchy náloží zabily v Afghánistánu pět koaličních vojáků

Kábul

Čtyři americké vojáky zabila v neděli podomácku vyrobená nálož na jihu Afghánistánu v provincii Kandahár. V provincii Hílmand zemřel týž den při explozi nastražené nálože britský voják. K útoku na Američany se přihlásilo radikální hnutí Tálibán.

Článek

O prvních ztrátách v roce 2010 informovalo v pondělí velení mezinárodních sil ISAF. V případě útoku na Američany však nebylo specifikováno, kde k němu došlo. Nejmenovaný afghánský policejní zdroj uvedl, že to bylo v Kandaháru.

Od zahájení války v roce 2001 zemřelo v Afghánistánu 900 amerických vojáků. Ze statistiky agentury AP vyplývá, že ze 304 Američanů, kteří tam loni zahynuli v bojích, jich 129 připravily o život právě improvizované nálože.

Vzhledem k postupu a posilování Tálibánu bude do země letos vysláno dalších 30 000 amerických vojáků. Americký prezident Barack Obama to již schválil. Jeden z afghánských velitelů to pro BBC komentoval slovy: "Čím víc amerických vojáků přijde, tím více jich zemře."

Afghánský parlament zrušil prázdniny

Afghánský prezident Hamíd Karzáí v pondělí nařídil parlamentu, aby odložil zimní pauzu a mohl tak dále hlasovat o složení nové vlády. Karzáí tím reagoval na palčivou porážku, kterou utrpěl o víkendu, kdy poslanci odmítli 17 z 24 členů nového kabinetu, který navrhl.

Karzáí vydal dekret, podle nějž bude vláda představena k hlasování o důvěře poslanců "během několika dní", a nařídil parlamentu, aby do té doby pokračoval v jednání. Zákonodárný sbor měl původně v úterý přerušit zasedání a zahájit pětačtyřicetidenní zimní dovolenou.

Staronový prezident Hamíd Karzáí byl zvolen na dalších pět let ve sporných volbách 20. srpna loňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám