Hlavní obsah

Žlutou řeku značně znečistila nafta z prasklého potrubí

Novinky, ČTK, BBC, aš, Bloomberg
Peking

Nejméně 150 000 litrů nafty znečistilo čínskou Žlutou řeku, která je nejen dopravní tepnou, ale také klíčovým zdrojem vody. Čínská národní petrolejářská společnost CNPC v pondělí oznámila, že se únik podařilo zastavit. Na 700 dělníků se snaží zabránit dalšímu šíření ropné skvrny, která pronikla už do vzdálenosti dvou set kilometrů.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Znečištění likvidují stovky dělníků.

Článek

Na řece bylo vybudováno 17 norných stěn. Podle vedení firmy však situace není dobrá. Navzdory úsilí stovek lidí, kteří se snažili zastavit postup nafty zábranami a dalšími prostředky, dotekla skvrna z Wej-che do Žluté řeky, napsala v pondělí oficiální tisková agentura Nová Čína. Předseda CNPC uvedl: „Práce na likvidaci znečištění se posunuly dolů po proudu. Situace zůstává vážná."

Nafta unikla do přítoku Žluté řeky Wej-che z prasklého ropovodu v provincii Šan-si. Potrubí patří CNPC. Nafta z něj unikala od 30. prosince.

Jako první by znečištěnou vodou mohla být zasažena chudá lidnatá provincie Che-nan. Místní vláda už přijímá nouzová opatření, aby lidem zajistila bezpečnou pitnou vodu.

Žlutá řeka prochází devíti provinciemi a poskytuje vodu pro 107 miliónů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám