Hlavní obsah

Čína a Korea se ocitly pod rekordní sněhovou pokrývkou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Soul

Rekordní sněhová nadílka zaskočila obyvatele severní Číny a Jižní Koreje. V Pekingu byly uzavřeny školy a stejně jako v Soulu zde musel být přerušen letecký provoz na vnitrostátních linkách a došlo i na zrušení některých mezinárodní letů.

Článek

V částech Pekingu napadlo 30 centimetrů sněhu, což je nejvíce od roku 1951. Vláda nařídila asi 300 000 lidí, aby pomohli s odklízením cest, uvedl server China Daily. Dodal, že tři desítky dálnic ve městě a jeho okolí jsou neprůjezdné. Město má jen pár desítek odklízecích vozů.

Foto: David Gray, Reuters

Foto: China Daily, Reuters

Vojáci odklízejí sníh ze silnice na náměstí Tchien-an-men.

Město sevřel největší mráz za poslední půl století, teploty se mají i nadále pohybovat okolo minus 16 stupňů Celsia. Více na severu země by ale mohlo být ještě o 16 stupňů méně.

V Pekingu a v Tchien-ťinu zůstalo v pondělí uzavřeno přes 3500 škol a více než 2,2 miliónu studentům tak byly prodlouženy novoroční prázdniny, uvedla státní média.

Foto: Barry Huang , Reuters

U olympijského stadiónu Ptačí hnízdo mají umělou sjezdovku.

V Soulu nejvíce sněhu od začátku měření

V Soulu v pondělí napadalo nejméně 26 centimetrů sněhu, což je nejvíc za posledních více než 70 let. Do ulic hlavního města vyrazilo 3500 metařů a 1200 úklidových vozů, uvedla ČTK.

"Tohle jsou nejvydatnější sněhové srážky, jaké jsme zaznamenali od roku 1937, kdy se začaly údaje o počasí uchovávat," oznámil jihokorejský meteorologický úřad KMA. Během pondělka by navíc mohlo dalších pět centimetrů nasněžit; na úterý a středu už meteorologové předpovídají jasné nebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám