Hlavní obsah

Australané našli zbytky prvního letadla na Antarktidě

– Adelaide

Australští výzkumníci našli zbytky prvního letadla, které se na začátku 20. století dostalo na Antarktidu. Tým po něm marně pátral po tři letní období. Na Nový rok jeden z jeho členů na kovový díl narazil náhodou, napsal v sobotu na blogu vedoucí skupiny Tony Stewart.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Nejlepší zprávou dneška je, že jsme našli letecký tahač, nebo alespoň jeho části!" napsal Stewart. Výzkumníci po letadle pátrali nejrůznějšími prostředky včetně radaru a detektoru kovů. Nakonec jim pomohl čtvrteční úplněk a velký odliv. Zbytky stroje našli v pátek těsně u břehu v Zátoce Společenství.

Australský polární výzkumník a geolog Douglas Mawson podnikl na začátku 20. století na Antarktidě dvě expedice. Na první z nich, pořádanou v letech 1911-1914, s sebou vzal jednomotorové letadlo britské firmy Vickers.

Křídla stroje postaveného v roce 1911 byla poškozena při havárii před samotnou expedicí, ale Mawson doufal, že je bude moci použít jako sáně na motorový pohon. Polárníci pak letadlo použili při vytažení výbavy na led, když se připravovali na cestu na saních. Motor však nevydržel extrémní teploty a výprava pak stroj nechala na místě.

Letadlo bylo prvním vyrobeným strojem britské strojírny Vickers. Od poloviny 70. let, kdy výzkumníci vyfotografovali kovový trup takřka pokrytý ledem, nebylo spatřeno.

Vědci z nadace Mawson's Huts Foundation věří, že letadlo se stále nachází tam, kde je Mawson zanechal, tedy nedaleko chat a přístavu, které jsou po většinu roku pod ledem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám