Hlavní obsah

Při návštěvě jihu Afghánistánu blízko Karzáího vybuchly rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Dvě rakety explodovaly blízko afghánského prezidenta Hamída Karzáího při jeho sobotní návštěvě provincie Hílmand na jihu Afghánistánu. Prezident prý nebyl v ohrožení a nikdo jiný nebyl údajně zabit ani zraněn, napsala agentura Reuters s odvoláním na očité svědky.

Foto: Stephen Hird, Reuters

Afghánský prezident Hamíd Karzáí

Článek

Karzáí právě mluvil uvnitř budovy k asi 500 shromážděným lidem, když se několik set metrů od ní ozvaly dvě exploze. Svědci je identifikovali jako výbuchy raket, které údajně dopadly do nedaleké vesnice Bulan.

Žádné další podrobnosti o incidentu nejsou zatím známy. Není ani jasné, zda byl terčem střelby právě Karzáí, nebo zda incident případně nějak souvisí s sobotním schvalováním prezidentova návrhu nového kabinetu.

O něm dnes hlasuje parlament v Kábulu. V kabinetu, jehož 24 členů mají poslanci schvalovat jednotlivě, má podle Karzáího nominací zůstat nezměněno obsazení mnoha klíčových ministerstev. Neobsazený ale zatím zůstává post ministra zahraničí, napsala agentura Reuters.

Bezpečnostní situace se zhoršuje

Po týdnech prověřování navržených ministrů ohledně jejich politické minulosti a budoucích plánů schvalují poslanci nový kabinet v době zhoršující se bezpečnostní situace a prohlubující se korupce, poznamenal Reuters.

Hlasovací procedura začala časně ráno SEČ a potrvá podle očekávání několik hodin. Nakrátko byl proces pozastaven, když někteří poslanci protestovali proti tajnému hlasování s argumentem, že voliči mají právo vědět, koho jejich poslanci podporují.

Karzáí byl zvolen na další pětiletý prezidentský mandát ve sporných volbách 20. srpna. Nominace členů nového kabinetu předložil koncem prosince. Mnohé z jeho západních podporovatelů uspokojil ponecháním technokratů na jejich dosavadních postech; kritici však varují, že prezident pouze recykluje stará jména v době, kdy země potřebuje nové ideje.

Podle agentury Reuters mají na svém dosavadním postu zřejmě zůstat ministři vnitra, obrany a zemědělství. Nezměněno by tak zůstalo vedení resortů, které pohlcují většinu zahraniční finanční pomoci.

Na složení a schválení nového afghánského kabinetu netrpělivě čeká mezinárodní společenství, které neustále apeluje na Karzáího, aby bojoval proti korupci prostupující všechny úrovně afghánské společnosti včetně samotné vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám