Hlavní obsah

Sopka Mayon chrlí potoky lávy, hrozba erupce dřímá pod povrchem

Novinky, pst
Legazpi
Aktualizováno

Unikající potoky lávy z filipínské sopky Mayon připravily ohnivé divadlo viditelné z velké dálky. Vulkán o sobě dává vědět už od poloviny prosince, a přestože láva nyní stéká po úbočích, odborníci varují, že stále může přijít silná erupce.

Článek

Probuzení sopky doprovázely silné otřesy půdy, jejichž frekvence na konci minulého týdne poklesla z 871 otřesů během pátku na 406 otřesů během soboty. Neznamená to však, že by sopka přešla do klidové fáze, a úřady proto varují evakuované obyvatele, aby se nepokoušeli vrátit domů. 

"Frekvence otřesů poklesla, ale jde jen o část sopečného cyklu vulkánu Mayon," vysvětlil agentuře AP vulkanolog Ed Laguerta. Ze sopky již uniklo kolem 20 miliónů krychlových metrů lávy, ale to prý jen znamená, že lávu v kráteru vytlačuje nové magma, které se dere z hlubin.

Z osmikilometrového okruhu kolem sopky bylo evakuováno 47 tisíc lidí, kteří museli strávit Vánoce v provizorních centrech. Vojáci museli násilím odvést několik set obyvatel, kteří evakuaci odmítli.

Sopka Mayon vysoká 2460 metrů během uplynulých 400 let vybuchla přibližně 40krát. A již v minulosti také předvedla, že sopečnou aktivitu vystřídalo několik dní klidu, po kterých následovala silná erupce. Takový průběh hrozí podle odborníků i nyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám