Hlavní obsah

Na plážích Nového Zélandu zahynulo 125 velryb

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Celkem 125 velryb zahynulo na plážích Nového Zélandu během uplynulého víkendu i přes vypjaté úsilí záchranářů i turistů. Přesto však nebylo jejich snažení úplně marné, protože zachránili 43 kytovců.

Článek

Záchranáři sledovali podle agentury AP zachráněné kulohlavce černé, aby jim pomohli bez dalších potíží obeplout poloostrov Coromandel na Severním ostrově Nového Zélandu.

Zachráněná zvířata patřila ke skupině celkem 63 velryb, které pravděpodobně udělaly podle představitele úřadu na ochranu přírody Stevea Boltena chybu v navigaci. "Jedna z velryb byla možná nemocná a ostatní šly za ní, a pak se neuměly vrátit zpět z mělkých vod," uvedl možnou příčinu uvíznutí velryb.

V sobotu na Novém Zélandu uhynulo mnohem více velryb stejného druhu. Na Jižním ostrově uvízlo 105 kulohlavců na odlehlém místě, které je součástí přírodní rezervace. Něž se k nim dostali záchranáři, dvě třetiny velryb zahynuly. V horkém počasí skončily všechny pokusy o udržení zbytku vyčerpaných kytovců při životě neúspěšně.

Na novozélandských plážích každoročně uvízne značný počet kytovců během jejich přesunu z antarktických vod, kde vyvádějí mladé. Vědci nicméně stále neumějí spolehlivě vysvětlit proč velryby hromadně ztrácí orientaci a končí bezmocné v mělkých vodách u pobřeží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám