Hlavní obsah

Afghánští policisté omylem zastřelili poslance a jeho syna

Kábul

Afghánští policisté ve středu omylem zastřelili místního poslance a jeho syna poté, co jejich automobil bez zastavení projel kontrolním stanovištěm v provincii Baghlán na severu země. Oznámil to provinční guvernér a šéf policie, které cituje agentura Reuters.

Foto: Morteza Nikoubazl , Reuters

Afghánský policista

Článek

Poslanec horní komory afghánského parlamentu Širín Agha se synem projížděli v časných ranních hodinách oblastí, kde afghánské bezpečnostní síly pátraly po ozbrojencích Tálibánu.

"Policisté ho vyzvali, aby zastavil, ale jeho řidič je buď neviděl nebo výzvu ignoroval," řekl novinářům guvernér provincie Baghlán Akbar Barakzai. "Policisté na ně začali střílet a Aghova ochranka střelbu opětovala. Při přestřelce byl zabit poslanec i jeho syn."

Podle policejního šéfa provincie byl poslancův syn zároveň jeho řidičem; tuto informaci ale guvernér nepotvrdil. Tři členové ochranky, kteří s poslancem jeli, jsou nyní ve vazbě a policie zjišťuje, proč Agha se synem cestoval tak brzy ráno a proč stříleli po policistech.

Přestřelka se odehrála v blízkosti provinčního hlavního města Púli Chumrí. Tato oblast byla po pádu vlády islámského hnutí Tálibán v roce 2001 relativně klidná, stejně jako celý sever Afghánistánu, ale v posledních letech i tady narostla povstalecká aktivita.[ celá zpráva]
Násilí v celém Afghánistánu je na nejvyšší úrovni za posledních osm let a několik velkých útoků zažilo i střežené hlavní město Kábul. Americký prezident Barack Obama slíbil navýšit v příštím roce počet vojáků v Afghánistánu ve snaze zastavit aktivitu ozbrojenců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám